Bloggeren Signe viser sine gaver frem og betaler sin skat

Mange modtager gaver for at vise dem frem på sociale medier, men kan ikke finde rundt i skattereglerne.

Signe Mørkeberg Sjøstrøm har modtaget mange gaver takket være sine 20.000 følgere og betaler sin skat.

Signe Mørkeberg Sjøstrøm er forretningskvinde, mor til en treårig pige og blogger med omkring 20.000 følgere.

Hun viser rundt i lejligheden på Nørrebro og udpeger ting, hun har fået forærende mod at vise det frem på sin blog. I bloggen skriver hun om alt, hvad hun må have på hjertet - blandt andet det at være alenemor.

En babystol, plakater på væggen og gardiner er blandt de ting, hun har modtaget uden betaling for at gøre reklame for de forskellige virksomheders produkter, takket være sine mange følgere.

Helt gratis har tingene dog ikke været. For Signe Mørkeberg Sjøstrøm har naturligvis betalt skat af de ting, hun har modtaget.

Men det var ikke nemt at gennemskue skattereglerne i starten. Så Signe Mørkeberg Sjøstrøm hyrede en revisor, da hun begyndte at skrive og tage imod gaver for otte år siden.

- Jeg synes ikke, reglerne er så synlige. Ud over revisoren findes der et blogforum, hvor man kan få råd og vejledning. Men reglerne er svære at navigere rundt i, hvis man ikke lige ved, hvor man skal lede. Der står ikke lige, i hvilken rubrik man skal skrive sine gaver ind, og hvordan, siger Signe Mørkeberg Sjøstrøm.

Signe Mørkeberg Sjøstrøm viser nogle af de ting, hun har fået i gave.

Mere overskuelige skatteregler

Der er mange, der ikke kan finde rundt i reglerne og slet ikke er klar over, at de skal betale skat af gaverne, de får, for at vise ting frem på sociale medier.

Skattelovrådet vil i denne uge fremlægge deres første rapport om ’det tredje arbejdsmarked’, som området kaldes.

Ifølge rådet findes der 300.000 personer i Danmark, der hverken er registreret som selvstændigt erhvervsdrivende eller lønmodtagere, men som tjener penge gennem honorarer og reklamegaver som e-sportsudøvere, fritidsmusikere, freelancere, bloggere eller youtubere.

Skatteminister Karsten Lauritzen mener, at de her personer arbejder i en skattemæssig gråzone, og han har nu bedt sine eksperter i Skattelovrådet om at gøre reglerne mere overskuelige.

Det mener Signe Mørkeberg Sjøstrøm er en rigtig god ide.

- Jeg tror, der er mange, der ikke er klar over, at de skal betale skat. Det er ikke synliggjort særligt meget, og når man begynder på Instagram, så har man måske ikke nogen at sparre med.

- Der er jo ingen, der ønsker at snyde i skat, men hvis man ikke har et bagland, der kan hjælpe, så kan det være svært. Så alt, der vil gøre det nemmere, er godt, siger Signe Mørkeberg Sjøstrøm.

Gaveregler er svære

Hos bloggernetværket Bloggers Delight hilser man også ministerens forslag velkommen.

Det er særligt skattereglerne for gaver, der kan være svære, for der findes forskellige måder at tolke skattereglerne på det her område på, siger Henrik Akselbo, der er direktør i Bloggers Delight.

- Det er en god ide, hvis man kan gøre det endnu nemmere, så der er mindre at forholde sig til, og gør det nemmere at følge reglerne til punkt og prikke.

Bloggers Delight er netop et netværk, som hjælper deres bloggere med eksempelvis skatteindberetning. Hvis de nye regler bliver indført, kan det hjælpe dem uden et netværk, lyder det.

- Så kan man i højere grad sikre, at alle i branchen indberetter korrekt til skat. Og alt, der kan være med til at sikre, at vores branche lever op til reglerne og kører efter bogen, er som udgangspunkt et rigtig godt tiltag, siger Henrik Akselbo.