Blomster og 50.000 kroner: DSB sender kondolence til efterladte efter togulykke

Alle berørte passagerer og nærmeste pårørende til afdøde vil modtage blomster fra DSB.

Der er blevet lagt blomster ved et mindested i Nyborg, som toget lige var kørt fra. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Blomster, en kondolencebesked, 50.000 kroner, psykologhjælp og en kontaktperson fra DSB, der kan hjælpe med praktiske ting den næste tid.

Sådan lyder DSB's tilbud til pårørende til de otte personer, der i sidste uge mistede livet i en togulykke på Storebæltsbroen.

- Det tilbud er en måde at udtrykke vores medfølelse og det ansvar, vi føler over for vores kunder og i særdeleshed over for efterladte til de omkomne i den tragiske ulykke, siger DSB's administrerende direktør, Flemming Jensen, til DR Nyheder.

Der var 131 passagerer og tre medarbejdere med lyntoget, der 2. januar omkring klokken 7.30 kolliderede med en lastvognstrailer fra et godstog.

Ud over de otte passagerer, der blev dræbt, kom 16 personer fysisk til skade.

  • Der blev lagt blomster ved mindesmærket i Nyborg i fredags. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Der blev lagt blomster ved mindesmærket i Nyborg i fredags. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Der blev lagt blomster ved mindesmærket i Nyborg i fredags. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
1 / 3

Medarbejdere fritaget for arbejde

Men der er også hjælp at hente hos DSB for de øvrige 123 passagerer, der var ombord på det forulykkede tog.

Samtlige berørte passagerer fra toget vil nemlig blive tilbudt krisepsykologbistand gennem Falck Healthcare.

- I første instans har det været vigtigt for os primært at komme i kontakt med de efterladte til de omkomne. Det er dem, som vi nu er i dialog med, og dem, som vi tilbyder den her form for kompensation, siger Flemming Jensen og fortsætter:

- Vi har ikke kontaktoplysninger på alle de andre, der var med toget, men de er informeret om muligheden for at kontakte DSB for at modtage hjælp og kompensation i den udstrækning, som de nu har krav på.

De tre medarbejdere, der var med toget, kom ikke fysisk til skade, men er meget berørte af oplevelsen og derfor fritaget for arbejde på ubestemt tid.

Undersøgelser i gang

Havarikommissionen har siden ulykken været i gang med at undersøge, om der er sket sikkerhedsbrist, der kan have været skyld i ulykken.

Og efter ganske få dage stod det klart for kommissionen, at der er sikkerhedsproblemer med den særlige type godsvogn, som lyntoget kolliderede med.

Det har betydet, at Trafikstyrelsen i går valgte at forbyde al transport af lastvognstrailere på det danske jernbanenet med den type godsvogne kaldet 'lommevogne'.

Trafikstyrelsen har i samme omgang indført nye retningslinjer for godstransport på Storebæltsbroen.

Det betyder, at hastigheden for godstransport med vindfølsomme køretøjer sættes ned til 80 kilometer i timen ved stiv kuling og tværvind.

Ved stormende kuling og tværvind forbydes godstransport med vindfølsomme køretøjer, og ved storm forbydes al godstransport.