Bly i drikkevandet kommer fra vandhanerne

De forhøjede blyniveauer, der blev fundet i drikkevandet i Kolding Kommune, skyldes ikke vandrørene, men derimod vandhanerne.

Vand kan optage bly fra vandhanen. Derfor skal man lade det løbe et øjeblik, inden man drikker det. (© Colourbox)

I forbindelse med en stikprøveundersøgelse fandt man forhøjede blyniveauer i drikkevandet flere steder i Kolding Kommune, og det fik kommunen til at iværksætte en større undersøgelse af vandrørene, som man mistænkte for at afgive bly til vandet.

- Vi begynder at undersøge de her ejendomme lidt nærmere, og finder faktisk ud af, at der ikke er blyrør, fortæller Bent Mouboe, der er miljøchef i Kolding Kommune.

Fra blandingsbatterier og haner

De supplerende undersøgelser, som hans afdeling derefter foretog, tyder på, at det derimod er blandingsbatterierne og vandhanerne, der var skyld i de forhøjede blyniveauer, og det er derfor formentlig ikke kun i Kolding, at det sker.

- Det er et nationalt anliggende at få lavet en kampagne, så folk ved, hvordan de skal forholde sig til blandingsbatterierne, siger Bent Moubye.

Havde slet ikke metalrør

Et af de steder man fandt en forhøjet koncentration af bly, var i Kristian Skrydstrups bagerbutik i Lunderskov i Kolding Kommune. Og det undrede Kristian Skrydstrup af en speciel grund.

- Vi har ingen jernrør, siger han.

Da kommunen testede vandet i hans haner mere omhyggeligt, blev det tydeligt, at det var en enkelt hane, der havde afgivet bly til vandet, fordi den ikke blev brugt ret ofte, og vandet derfor havde stået i hanen.

Alligevel kunne han godt tænke sig, at man lovgav mod det giftige tungmetal i vandhaner.

- Jeg synes da, at der skal laves en lov om, at der ikke må være bly i vandhaner, siger han.

Lad vandet løbe

Vandhanerne kan kun afgive bly til det vand, der står i selve hanen. Derfor kan man helt undgå det ved at følge et simpelt råd, forklarer Henrik Hansen, der er ledende embedslæge i Region Syddanmark.

- Hvis man følger det råd, der har været gældene i mange år, nemlig at lave vandet løbe lidt før man bruger det til drikkevand, så har man faktisk løst problemet, siger han.

Facebook
Twitter