B&O-bejler opnår skattefordel på Jomfruøerne

Der er en klar skattefordel ved at købe Bang & Olufsen gennem et selskab på De Britiske Jomfruøer. Det påpeger Ibis, som bekæmper skatteunddragelse.

Qi Jianhong (th.) ses her under et besøg hos B&O på Kongens Nytorv. (Foto: Unger Anthon)

Det er et skattely i Caribien med gunstige vilkår, som Bang & Olufsen kan havne i, hvis den kinesiske bejler Qi Jianhong får succes med at købe den danske virksomhed.

Det er vurderingen fra udviklingsorganisationen Ibis, som bekæmper skatteunddragelse på globalt plan. Faktisk kan den kinesiske forretningsmand Qi Jianhong på grund af sin virksomheds beliggenhed på De Britiske Jomfruøer slippe for at betale skat af gevinsten, hvis han efterfølgende sælger Bang & Olufsen videre med fortjeneste.

- Hvis han (Qi Jianhong,red.) om nogle år kan sælge Bang & Olufsen videre til en højere pris, end han skal betale for virksomheden, vil han score en kapitalgevinst, der ville være skattepligtig, hvis hans firma var i Danmark eller Kina. Men ved at have ejerskabet af Bang & Olufsen placeret på De Britiske Jomfruøer, vil han kunne undgå denne beskatning, siger Lars Koch, skattespecialist og programdirektør i Ibis, til DR Nyheder.

Hvis gevinsten på et senere tidspunkt bliver taget hjem fra Jomfruøerne, kan der dog blive tale om en skattebetaling, understreger Lars Koch.

- Men pointen er, at det gør rigmænd stort set aldrig. De lader formuer stå i skattely, bruger dem til nye investeringer, eller hvidvasker dem gennem komplicerede selskabskonstruktioner, hvor ejerskabet forsvinder. Typisk vil de så finansiere deres forbrug fra denne type off-shoreselskaber, siger Lars Koch.

Hovedpersonen Qi Jianhong ønskede onsdag ikke at stille op til interview om sine økonomiske forhold.

Heller ikke det danske kommunikationsfirma Kreab, som er hyret til at bistå Qi Jianhong under hans opkøbsforsøg i Danmark, ønsker at svare på spørgsmål om Qi Jianhongs økonomiske forhold.

Eneste tilbageværende mulig køber

Tidligere på ugen kom det frem, at den kinesiske forretningsmand er den eneste tilbageværende mulige køber i det felt af bejlere, som har været interesseret i månedsvis i at overtage hele eller dele af Bang & Olufsen.

Qi Jianhong offentliggjorde i en skriftlig udtalelse tirsdag morgen, at han er klar til at købe hele virksomheden, hvis han bliver tilbudt aktierne til den rigtige pris.

Kort efter kom hans udtalelser kom det frem, at Qi Jianhong har planer om at købe Bang & Olufsen via sit privatejede selskab Sparkle Roll, der har officiel adresse i Caribien på De Britiske Jomfruøer.

Der er anseelige summer på spil i Bang & Olufsen-sagen. I disse dage kan selskabets børsværdi opgøres til omkring tre milliarder kroner.

Men det er sandsynligt, at Qi Jianhong skal betale en overpris på op mod 30 procent, hvis han skal overtale Bang & Olufsens største aktionærer til at slippe deres aktier.