The Body Shop er begejstret for forbud mod dyreforsøg

En række kosmetikproducenter er kede af, at de nu ikke længere må sælge dyretestede produkter. Men The Body Shop er begejstrede.

Fra på mandag er dyreforsøg til kosmetik forbudt i EU. Det glæder The Body Shop sig i modsætning til andre kosmetikproducenter over. (Foto: Annette Jespersen © DR)

I modsætning til flere kosmetikproducenter er kosmetikkøden The Body Shop begejstret for, at det fra på mandag er forbudt at sælge kosmetiske produkter, der er testet på dyr.

- Det er noget, vi har kæmpet for i flere år, for det er et unødvendigt skridt at teste på dyr. Vi har et frivilligt panel af mennesker, der lader sig teste, siger Marianne Gulløv, der er PR- og Marketingschef i The Body Shop Danmark.

Forbuddet er blevet vedtaget af EU-Kommissionen. I flere år har det været forbudt at foretage dyreforsøg i EU, men kosmetikproducenter har på grund af en undtagelse i lovgivningen kunnet bruge resultater af nogle typer dyreforsøg foretaget uden for EU.

Teknologi kan erstatte dyreforsøg

Forbuddet gælder alle kosmetiske produkter herunder toiletartikler og skønheds-præparater lige fra håndsæbe til tandpasta og make up.

Marianne Gulløv forklarer, at teknologien i dag godt kan erstatte dyreforsøgene.

- Der er påvist alternative forsøgsmetoder, toksikologiske screenings metoder, forudsigelige resultater af tests og tilstrækkeligt med eksisterende data, forklarer hun.

Kan ikke teste for alt uden dyr

Men en række kosmetikproducenter uenige i, at EU bør afskaffe undtagelserne, som EU har afskaffet. En af dem er L'Oréal, der indtil nu har brugt dyr til at teste ingredienser i én procent af alle deres tests.

- Man burde have fastholdt undtagelserne, for der er nogle tests, som man ikke kan foretage uden dyreforsøg. Det er for eksempel, hvis man har mistanke om, at et stof kan være cancerfremkaldende og hormonforstyrrende, og det er nogle meget komplicerede og langstrakte tests, forklarer Sonja Christensen, der er kommunikationschef i L'Oréal Danmark.

SPT: Forbrugerne kan mærke det

Kosmetikproducenternes brancheforening, SPT, mener, at forbrugerne kommer til at mærke forbuddet, fordi der er nogle produkter, der vil være svære at teste.

Ifølge foreningens direktør Hanna Løyche vil det vare mange år, før de helt kan erstatte brugen af dyreforsøg. Samtidig påpeger hun, at branchens dyreforsøg udgør en forsvindende lille del i det store billede.

- Ser man på, hvor mange dyr, der er blevet anvendt til dyreforsøg i Europa eksempelvis i 2010, så er det 12 millioner, og ud af dem var det kun cirka 1500, der blev brugt i forsøg til kosmetik. Så det er altså en meget, meget lille del af dyrevelfærden, man tilgodeser med det her forbud, siger Hanna Løyche.

Tester på mennesker

Hos The Body Shop har man i flere år testet ingredienser og produkter på blandt andet kunstig hud. Og inden produkterne er endt i handlen, er de også blevet testet på frivillige testpersoner, forklarer Marianne Gulløv, der ikke kan se noget problem i, at andre producenter kan gøre det samme.

- Dermatologisk testede produkter kræver, at de har været afprøvet på mennesker, siger hun.

Facebook
Twitter