Bødestraf for ni dræbte ved trafikulykke

En 19-årig lastbilchauffør er blevet idømt 20 dagbøder for at have forvoldt ni personers død i en alvorlig trafikulykke. Han blev fundet skyldig i uagtsomt manddrab i forbindelse med ulykken, som kostede syv plejehjemsbeboere og to plejere livet.

En 19-årig lastbilchauffør fra Løsning ved Horsens er blevetidømt 20 dagbøder à 250 kroner for at have forvoldt ni personersdød i den alvorligste trafikulykke i Danmark i mange år.

Chaufføren blev fundet skyldig i uagtsomt manddrab i forbindelsemed en ulykke ved Viborg, som den 21. juli kostede syvplejehjemsbeboere og to plejere livet.

De dræbte sad i en minibus, der blev ramt aflastvognsanhængeren, som kom i slinger. Ud over bødestraffen skalden 19-årige bestå en ny køreprøve, før han igen må kørelastbil.

Uheldige omstændighederBåde anklager og forsvarer var enige om, at det var samspilletmellem en række uheldige omstændigheder, som lagde grunden til dentragiske begivenhed, der på en gang efterlod ni familier med et tabaf en af deres nærmeste.

I retten forklarede den 19-årige:

- Pludselig mærkede jeg, at bilen skred ud til højre, og jegforsøgte så at rette op. Det næste jeg ser i bakspejlet, lignernærmest en mørk mur - og så hører jeg et stort skrald, forklaredemanden.

Lastbilens anhænger med flydende kyllingeaffald var væltet ogkurede adskillige meter hen ad vejen, hvor den røg over i denmodsatte vejbane, og ramte en modkørende minibus med de nipassagerer.

Sammenstødet var så voldsomt, at bussen blev slynget 31 metertilbage, hvorefter den brød i brand.

Få timers søvnDommer Mona Nielsen forklarede den 19-årige, hvorfor han blev dømtskyldig i uagtsomt manddrab. Hun sagde:

- Retten har lagt til grund, at du ikke havde sovet i ret langtid. Du har selv forklaret, at du var træt, men alligevel vælger duat fortsætte kørslen. Samtidig har vi fundet det bevist, at dukørte mindst 90 kilometer i timen, hvor du kun måtte køre 70.Dermed har du tilsidesat færdselslovens bestemmelser.

Anklagemyndigheden havde krævet en ubetinget fængselsstraf i denmilde ende. Nu skal dommen sendes til vurdering hos statsadvokaten,før det afgøres, om sagen skal afgøres endeligt i VestreLandsret.

Dommen hurtigt glemt

Formanden for Dansk Kørelærerunion, Erling Hansen, vurderer atdommen hurtigt vil blive glemt blandt erhvervschauffører.

- Det er ikke noget overvældende signal. Men man kan da håbe, atdet alligevel vækker til eftertanke blandt lastvognschauffører. Menjeg er bange for, at sagen og dommen hurtigt er glemt. Jeg trorikke, at det kommer til at rykke særlig meget, siger han.

Politiske krav

Efter ulykken i juli ønskede flere partier, blandt dem DanskFolkeparti og SF, at reglerne for at tage kørekort til storelastbiler bliver ændret.

Dansk Folkeparti ønskede, at aldersgrænsen bliver hævet fra 18år til 21 år. SF mente, at man skulle indføre en spærretid, så derskal gå tre år fra man har taget kørekort til personbil til man kantage kørekort til lastvogn.

Siden er der ikke sket noget i sagen.

Facebook
Twitter