Bødskov efter anklage om at fortie svensk milliardregning: 'Vi har svaret det, som jeg mener, man kan svare'

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) er blevet kritiseret for at hævde, at Sverige ikke har haft udgifter til EU-kampstyrker.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S). (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) har Sverige brugt nul kroner på at have tre EU-kampgrupper.

EU-kampgrupperne er en del af det forsvarssamarbejde i EU, som regeringen gerne vil have, at Danmark også bliver en del af, hvis forsvarsforbeholdet bliver afskaffet ved folkeafstemningen på onsdag.

I april fortalte forsvarsministeren til Folketingets Europaudvalg, at Sverige havde brugt nul kroner på EU’s kampgrupper, men faktisk har det kostet svenskerne mindst 4,2 milliarder danske kroner at have tre EU-kampgrupper i henholdsvis 2008, 2011 og 2015, viser opgørelser fra den svenske rigsrevision.

Det har fået både Dansk Folkeparti og Enhedslisten til at kritisere forsvarsministerens svar.

Mandag aften gæstede Morten Bødskov TV Avisen for at forholde sig kritikken.

Hvorfor fortæller du Folketinget, at det ikke har kostet det svenske forsvar en eneste krone at deltage i EU’s kampgrupper, når det har kostet dem flere milliarder?

- Fordi det, vi har svaret til Folketinget handler om de konkrete indsatser. Har de her kampgrupper været indsat? Det har de ikke, og derfor har svenskerne ikke haft nogle udgifter til konkrete indsatser.

- Det er klart, at det svenske forsvar jo selvfølgelig har, hvad man kan kalde faste udgifter til forsvaret. Der er øvelser, der er træning, der er andet. Men det, vi har svaret til Folketinget, det er, om der har været udgifter forbundet med konkrete indsatser, og al den stund, de her aldrig har været indsat, så har der heller ikke været nogen udgifter forbundet med det, siger han.

Det er mærkeligt, at du svarer på det spørgsmål, som er et helt andet, end det, du skulle have svaret på, som er meget enkelt – hvad har det kostet Sverige at deltage i EU’s kampgrupper fra 2008 og frem til i dag? Ifølge Sveriges egen rigsrevision, så har det kostet over fire milliarder danske kroner. Hvorfor siger du så til Folketinget, at det ikke har kostet svenskerne noget?

- Det er fordi, det jeg har svaret til Folketinget, det handler om de konkrete indsatser. Det er klart, at svensk forsvar har jo, eksempelvis, lige som det danske, når vi har styrker på forhøjet beredskab, så er der selvfølgelig udgifter for forsvaret til det. Det kan være til øvelser, træning eller andet.

- Vi har ikke haft noget grundlag for at kigge på, hvad rigsrevisionen i Sverige mener om det, og derfor har vi svaret det, som jeg mener, man kan svare i den her situation, har de været indsat, og hvad har det kostet? Og når de ikke har indsat, så har der ikke været nogen udgifter forbundet med det. Det er derfor, vi har svaret, som vi har svaret, siger Morten Bødskov.

Se hele interviewet med forsvarsminister Morten Bødskov i videoen: