Bødskov skal behandle klage over PET-chefen

Presset på PETs ledelse vokser med klage fra tillidsfolk. Jakob Scharf afviser at have misbrugt oplysninger.

Justitsminister Morten Bødskov er Jakob Scharfs chef, og dagen igennem har det ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra ham (Foto: © Nils Meilvang, Scanpix)

Justitsministeriet skal nu afgøre sagen, hvor tillidsmænd i Politiets Efterretningstjeneste har klaget over deres chef, Jakob Scharf.

Fem tillidsfolk i PET sendte i sidste uge klagen til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg. Men herfra er sagen sendt videre til Justitsministeriet, bekræfter direktionssekretariatschef Anders Dorph over for Ritzau.

Dermed er det Morten Bødskov (S), som skal tage stilling til beskyldningerne fra tillidsfolkene.

Henvendelsen drejer sig om, at PET-chefen skal have beordret ansatte til at kigge i Pia Kjærsgaards (DF) kalender.

Anklage: Scharf ville forhindre Christiania-besøg

Formålet med studierne af kalenderen skulle være at forhindre Kjærsgaard i at deltage i et arrangement i 2012, hvor Folketingets retsudvalg skulle på besøg i Christiania.

Tillidsfolkene påstår ifølge Ekstra Bladet, at PETs øverste chef ønskede at få lagt arrangementet på en dag, hvor Kjærsgaard var forhindret i at deltage.

Scharf: Jeg har ikke misbrugt oplysninger

Omtalen har tirsdag fået Jakob Scharf til at reagere.

- Jeg har aldrig og kunne aldrig finde på at misbruge de oplysninger, som PET modtager til brug for tilrettelæggelsen af konkrete sikkerheds- og beskyttelsesopgaver, siger han blandt andet i en skriftlig udtalelse på PETs hjemmeside.

Mistillid til PET-ledelse

Sagen kommer på et tidspunkt, hvor samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i PET er brudt sammen på grund af mistillid fra medarbejdernes side til ledelsen.

Medarbejderne klager blandt andet over en ubehagelig ledelsesstil og psykisk dårligt arbejdsmiljø, er det fremgået af oplysninger i Ekstra Bladet.

Balladen kulminerede foreløbigt mandag, da PETs administrationschef, Mette Lyster Knudsen, meddelte, at hun med øjeblikkelig virkning træder tilbage fra sin stilling. Den officielle melding lød, at Mette Lyster Knudsen har besluttet at søge nye udfordringer.

DF: Samarbejd eller skift ledelsen

Uroen i PET har fået flere politikere på banen. Blandt andet vil retsordfører Peter Skaarup (DF) forlange, at justitsminister Morten Bødskov (S) inden 1. december får samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i PET på fode igen.

Hvis ikke det sker, bør PET-ledelsen efter Peter Skaarups mening skiftes ud.

I mere end to måneder har medarbejderne ikke deltaget i møder i PETs samarbejdsudvalg.

- Ingen af os kan leve med, at vi har en efterretningstjeneste, der ikke fungerer. Jeg håber, at man i løbet af et par dage finder en løsning, der er tilfredsstillende for personalet, sagde formanden sent mandag til Ritzau.

/ritzau/