Bødskov tavs om PET-sag trods hård kritik fra Christiansborg

Fra den ene side af Folketinget til den anden er der kritik af PET.

Justitsminister Morten Bødskov er Jakob Scharfs chef, og dagen igennem har det ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra ham (Foto: © Nils Meilvang, Scanpix)

Ledelse og medarbejdere, der ikke kan tale sammen. Ansatte, der trækker sig fra samarbejdsudvalget. En administrationschef, der i går forlod sit job med øjeblikkelig virkning. Og i dag skriver Ekstra Bladet, at chefen, Jakob Scharf, har forsøgt at forhindre Pia Kjærsgaard i at besøge Christiania sidste sommer sammen med resten af Folketingets retsudvalg.

Årsagen er ifølge Ekstra Bladet, at det skulle være meget dyrt for PET at stille op med det rigtige antal livvagter.

Jakob Scharf beordrede en række PET-folk til at kigge i kalenderen hos den daværende formand for Dansk Folkeparti, så besøget i fristaden med Folketingets Retsudvalg kunne lægges en dag, hvor hun ikke havde mulighed for at deltage.

Det fremgår i en skriftlig klage, som fem tillidsfolk har sendt til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Scharf må gå af

Justitsminister Morten Bødskov er Jakob Scharfs chef, og dagen igennem har det ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra ham. Det har heller ikke været muligt at få fat i Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Til gengæld sparer Folketingets øvrige partier ikke på kommentarerne. Hårdest er Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup:

- Hvis oplysningerne er korrekte, så mener jeg ikke, at Jakob Scharf skal fortsætte som PET-chef, siger han til DR Nyheder.

- Den her sag, vi har fået forelagt i dag om, at PET-chefen har brugt beskidte kneb i forhold til at få adgang til Pia Kjærsgaards kalender bevidner, at der er foregået ting, der ikke er acceptable, fortsætter han.

Ultimatum

Derfor giver han parterne et ultimatum: Ledelsen i PET skal få parterne til at samarbejde inden den 1. december - og sker det ikke, bør der skiftes ud i ledelsen.

Også i den modsatte ende af Folketingssalen er der skarp kritik af PET:

- Vi er nødt til at holde ekstra godt øje med PET i fremtiden, siger Enhedslistens Pernille Skipper.

- Det er PET's opgave at beskytte Pia Kjærsgaard - bestemt ikke at misbruge adgang til hendes personlige oplysninger, fordi man gerne vil spare penge. Det er et klart lovbrud det her, og det får mig til at tænke på, at hvis PET ikke kan overholde reglerne i sådan et tilfælde - hvornår bøjer de så reglerne i forhold til ganske almindelige borgere?

Ved at miste tålmodigheden

SF er enige, og retsordfører Karina Lorentzen er simpelthen ved at miste tålmodigheden, siger hun.

- Jeg er ved at tabe tålmodigheden og det er fint, at Rigspolitichefen har sat noget i værk. Men når politiforligskredsen mødes i morgen, vil jeg have tryghed om, at der er en køreplan, der retter op på det dårlige samarbejdsklima, siger hun.

Hos De Konservative taler retsordfører Tom Behnke om magtmisbrug i PET.

- Den adgang, PET har til for eksempel politikeres kalendere, er KUN i forhold til beskyttelse. Og den er kun for de betjente, som konkret har med beskyttelsen at gøre, og ikke andre i PET. Hvis de her oplysninger er rigtige, så har PET og PET's chef et ganske alvorligt problem, siger Tom Behnke.

Kræver en redegørelse

Venstres Karsten Lauritzen vil have lov til at se den klage, som de fem tillidsfolk har sendt til Rigspolitiet.

- Det er den bedste måde, vi kan få lukket den her sag på, som efterhånden har varet i lang tid med samarbejdsvanskeligheder i PET. Det er helt uholdbart, når man skal have en velfungerende efterretningstjeneste, siger han.

Pia Kjærsgaard kræver en redegørelse af forløbet og at justitsministeren udtaler sig.

PET-chefen selv, Jakob Scharf, nægter pure at have gjort noget ulovligt.

- Jeg kan fuldstændig afvise, at jeg på noget som helst tidspunkt har tiltvunget mig adgang til oplysninger, jeg ikke har adgang til, eller har forsøgt at tiltvinge mig adgang til sådanne oplysninger. Jeg kan også fuldstændig afvise, at jeg skulle have brugt oplysninger til uvedkommende formål, siger chef for PET, Jakob Scharf, til DR Nyheder.