Bøgen er sprunget ud før tid

Den milde vinter har fået bøgen til at springe tidligt ud. Som sædvanligt skete det ved Vejle Fjord.

Så er bøgen sprunget ud - sådan helt officielt. Årets første melding om det dejlige forårstegn kommer fra Grund Skov, som ligger nord for Vejle Fjord.

Normalt sker det først i midten af april, så bøgen er lidt tidligere på den end normalt i år.

- Det går stærkt med det vejr, vi har i vente på op til 15-18 grader, fortæller Claus Simonsen, der er naturvejleder i Naturstyrelsen i Trekantsområdet.

Den første bøg er sprunget ud på en lun plet med masser af sol 100 meter fra bredden. Man siger normalt, at bøgen er sprunget ud, når de nye blade fylder mere end en tokrone, og når der er udsprungne knopper på flere af træets grene. Ud fra denne definition er bøgen i Grund Skov sprunget ud.

Hjælp fra en mild vinter

Det skyldes primært den milde vinter, at det er sket før tid i år.

- Det har meget at gøre med vores vinter og antal solskinstimer. Vi har haft en mild vinter, og kigger vi rundt i naturen, har det hele været i forårshumør længe. Markerne er langt fremme og trækfuglene er kommet - nogen har slet ikke været afsted, fordi det har været så fint vejr, fortæller Claus Simonsen.

Der er hvert år konkurence om at have den første lysegrønne bøg.

- Der er altid lidt kapløb om, hvem der kommer først. Det har altid været omkring Vejle Fjord. Selvfølgelig er det også fordi frøene er importeret sydfra og springer tidligere ud end de gamle danske bøge. Men vandtemperaturen er også højere i de dybe fjorde, fortæller Claus Simonsen.

Hvor bøgen springer ud kan følges på Naturstyrelsens hjemmeside.

Er bøgen sprunget ud hos dig? Send dit billede til 1212@dr.dk