Bøjede ribben sendte Birk hjem fra vildmarken: Jeg følte mig snydt

De kun fem dage i den norske vildmark var alligevel en stor succesoplevelse for den PTSD-ramte tidligere oversergent.

Se eller gense, hvordan deltagerne i 'Alene i vildmarken' giver op en efter en.

Euforien over at se fisk i sit garn satte et brat punktum for Birk Denslow Engemanns deltagelse i ’Alene i vildmarken’.

Fakta om Birk
  • Birk Denslow Engemann
  • 51 år
  • Bor i Nordjylland
  • Førtidspensioneret oversergent
  • Birk har tilbragt 30 år i forsvaret og har været udsendt til krigszoner otte gange. For seks år siden knækkede han sammen af PTSD

- I min iver løber jeg op efter en stav, som jeg kan løsne fiskegarnet med, og så tænker jeg mig ikke om, fortæller han.

Birk fik i sit løb den venstre fod i klemme under en træstamme, der lå på jorden – usynliggjort af mos, som dækkede stammen. Den højre fod hang ved, og før han havde set sig om, væltede han med hele kroppen ned over nogle sten, fordi han ikke fik taget ordentligt fra med armene.

- Det gør sateme ondt. Så jeg slukker for kameraet og overvejer i omkring to timer, om jeg skal benytte gps’en (deltagernes livline til produktionsholdet, red.). I mens bliver jeg mere kold, og smerten kommer for alvor.

Efter et par timer tændte Birk kameraet igen og havde taget en beslutning: Han ville hentes hjem. Efter yderligere to timer kom båden, hvor en paramediciner var med om bord. Da hun så Birks store blå mærke på højre side af overkroppen, vurderede hun, at ribbenene kunne være brækkede.

- Det er ikke min måde at sige farvel på

Dermed blev Birk, der har en fortid som oversergent i forsvaret og har været udsendt til blandt andet Afghanistan, Kosovo og Afrika flere gange, den første deltager i DR-programmet, der trak sig fra konkurrencen.

Det skete efter bare fem dage ved ferskvandssøen Altevatn i Nordnorge, hvilket seerne kunne følge i tredje afsnit af 'Alene i vildmarken', der blev sendt i januar.

Den hurtige exit var bestemt ikke Birks plan.

- Et af mine mål var ikke at komme ud som den første. Et andet mål var, at jeg havde ønsket at være der i 40 dage. Så det føles skidt, da de kommer med båden. Det er ikke min måde at sige farvel på, siger han.

Chat med vinderen af 'Alene i vildmarken'

Lars Nyhuus Henriksen vandt årets sæson af 'Alene i vildmarken'.
Klokken cirka 21.30 sidder han klar til at svare på spørgsmål i chatformatet Tæt På.
Du kan stille dit spørgsmål til Lars her.

Selvom hans farvel til programmet skyldtes et uhensigtsmæssigt fald, er Birk stadig ærgerlig over hændelsen - her et halvt år efter optagelserne fandt sted.

- Jeg føler mig snydt over ikke at have fået den fulde oplevelse. Der sker et dumt uheld, men det nager mig stadig, siger han.

Glad for første gang i fem år

De fem dage, som Birk nåede at opleve i vildmarken, gav ham masser af positiv energi.

- Jeg kedede mig ikke. Jeg så frem til hver eneste dag. Jeg var for første gang fuld af energi. Jeg havde succes med at sætte et garn og græd glædestårer af at fuldføre en opgave. Jeg blev skideglad af at kunne sådan nogle ting, husker han.

Birks stærke følelser kommer blandt andet som følge af hans mange udsendelser til krigsområder. Disse oplevelser har betydet, at Birk har fået konstateret PTSD (posttraumatisk belastningsreaktion), og diagnosen påvirker i høj grad hans liv.

Det mærkede han blandt andet, da han ankom til området omkring Altevatn.

- Der er dage, hvor jeg bare ligger på en sofa og er præget af tanker. Så da båden sætter mig af og forlader mig, bliver min krop glad for første gang i fem år. Det er en ubeskrivelig følelse. Det var en kom-tilbage-til-livet-oplevelse for mig, siger han.

Derfor blev det pludselige farvel til den øde vildmark hård for Birk. Meget hård. I båden på vej væk derfra kneb han et par tårer. Han følte sig som en dårlig taber, og det gjorde ondt at forlade stedet, som i fem dage havde givet ham så meget positivt.

Ribbenene gør stadig ondt

Ribbenene viste sig – trods paramedicinerens vurdering – ikke at være brækkede, men ”blot” bøjede. Alligevel gav de Birk store smerter, og han sov ikke i tre-fire dage, efter han blev hentet hjem fra vildmarken.

Se 'Alene i vildmarken'

Du kan se alle otte afsnit af 'Alene i vildmarken' her.

Selvom det er et halvt år siden, episoden fandt sted, døjer Birk stadig med smerter. Han fik derfor røntgenfotograferet ribbenene for få uger siden. Men røntgenbillederne viste, at der ingen brud var. Smerterne kvæler han derfor med et par piller i ny og næ.

Selvom deltagelsen i ’Alene i vildmarken’ fik en noget anden afslutning, end den Birk havde forestillet sig, sidder han klar ved tv’et i aften for at se sidste afsnit:

- De andre gør det virkelig godt, og jeg glæder mig til at se, hvem der vinder. Jeg er meget ydmyg over at kende de her mennesker.

Birk glæder sig desuden til den 3. marts, for der skal hele holdet gense hinanden til en reunion.