Børge Nielsen var patient hos omstridt psykiater: Nu er jeg overladt til mig selv

Patientforeninger og politikere kræver, at Sundhedsstyrelsen omgående hjælper de patienter, der har været hos den omstridte psykiater Arne Mejlhede.

Børge Nielsen er af de patienter, der har gået hos psykiater Arne Mejlhede. Og en af de mange som tvivler på, at de har fået den rigtige diagnose. (© DR)

Der er kun gået to år. Men i Børge Nielsens liv har alt ændret sig.

Før arbejdede han som it-konsulent i større firmaer og havde overskud til sin kæreste og deres fælles datter.

I dag sidder han derhjemme, arbejdsløs, og med en af de tungeste psykiatriske diagnoser, man kan tænke sig. På sofabordet ligger pakken med den stærke antipsykotiske medicin, der har gjort ham sløv og overvægtig, fortæller han.

- Jeg er sådan set overladt til mig selv. Jeg får ikke rigtig hjælp af nogen art lige nu, siger den 42-årige mand fra Mariager.

Tvivler på diagnose

Børge Nielsen er af de mange patienter, der har gået hos psykiater Arne Mejlhede i Hobro. Og en af de mange som tvivler på, at de har fået den rigtige diagnose.

-Tvivlen har været der længe. Men det var først, da jeg så i medierne, at andre havde det lige som mig, at jeg besluttede at skifte psykiater, siger Børge Nielsen.

Børge Nielsen blev henvist til Arne Mejlhede i Hobro for over halvandet år siden. Han følte sig deprimeret og underlig til mode. Men han havde aldrig regnet med den besked, han fik.

-Han gav mig diagnosen paranoid skizofreni efter en eller to gange. Og han sagde, at man ikke skulle forvente at blive rask. En af hans patienter havde gået hos ham i 15 år. Det var jeg slet ikke forberedt på, siger Børge Nielsen.

Diagnosen paranoid skizofreni gives til patienter, der for eksempel hører stemmer eller har stærke vrangforestillinger om at blive forfulgt.

-Men jeg har aldrig haft vrangforestillinger, og jeg har aldrig hørt stemmer, fortæller Børge Nielsen og tilføjer:

-Arne Mejlhede sagde, at han kunne se i øjnene på folk om de var skizofrene. Det undrede mig.

Krav: Sundhedsstyrelsen skal gribe ind

Børge Nielsen håber derfor, at nogen vil hjælpe ham med at få en ny psykiatrisk vurdering. Og det ønske bakkes han nu op i. Patientforeninger og flere partier i Folketinget kræver, at Sundhedsstyrelsen griber ind omgående.

- Sundhedsstyrelsen har ansvaret for, at der bliver gjort noget, at man kontakter patienterne og giver dem mulighed for at få revurderet deres sag. Hvem der skal udføre det kan jeg ikke forholde mig til, men det er Sundhedsstyrelsens ansvar, siger Knud Kristensen, formand for Landsforeningen Sind.

-Der skal gøres noget nu, for der sidder mennesker derude, der måske har fået en forkert diagnose, måske har fået forkert medicin. De skal have hjælp, og det skal de have nu, siger Knud Kristensen.

Sundhedsstyrelsen erkendte i tirsdags, at den har begået alvorlige fejl i tilsynet med Arne Mejlhede. Blandt andet har styrelsen ladet en klagesag mod Mejlhede ligge stille i næsten to år, selvom man mente psykiateren kunne udgøre en risiko for patienterne.

Styrelsen har også glemt at indkalde Arne Mejlhede til et møde om sagen og i flere tilfælde glemt at notere navnet, når læger har ringet til styrelsen for at klage over Arne Mejlhede.

"Svigtet totalt"

Og dermed står Sundhedsstyrelsen med et stort ansvar, mener Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde:

-Sundhedsstyrelsen har jo svigtet totalt i denne sag, og derfor skylder den også en forklaring på, hvad den vil gøre i forhold til at kontakte de her patienter, der muligvis har fået en forkert diagnose og forkert medicin, siger hun.

DR Nyheder og P1 Dokumentar har de seneste uger afdækket, hvordan den nordjyske psykiater i årevis har fejlbehandlet og overmedicineret patienter.

Blandt andet har han fået kritik hele 11 gange i Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn.

Også formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Thomas Middelboe, er stærkt kritisk over for Arne Mejlhedes behandlinger. Han har gennemgået flere af klagesagerne og andre dokumenter i sagen.

- Det jeg her får præsenteret er en behandling langt. langt under acceptabel standard. Og det bekymrer mig. Jeg får indtryk af en psykiater, der arbejder både overfladisk og for så vidt har en uforsvarlig omgang med alvorlige typer medicin med alvorlige bivirkninger, siger Thomas Middeboe, der også arbejder som overlæge på Psykiatrisk Center København.

Advarsler går langt tilbage

Desuden har DR Nyheder afdækket, hvordan en gruppe pårørende forsøgte at advare Sundhedsstyrelsen om Mejlhede helt tilbage i 2001. Det samme har mindst fire psykiatere siden slutningen af 1990'erne, uden at sundhedsstyrelsen gik videre med deres henvendelser.

Inden for få uger har DR Nyheder fået omkring 150 henvendelser fra patienter, der mener, at de har fået en dårlig behandling hos Arne Mejlhede. Og der er et klart mønster i henvendelserne.

En stor del af patienterne fortæller at de har fået stillet diagnosen skizofreni på meget kort tid, nogle på et kvarter eller 20 minutter. Og en stor del af dem fortæller, hvordan de hurtigt blev sat i behandling med det antipsykotiske middel Olanzapin. Det samme middel som også Børge Nielsen fik.

- Efter to enekonsultationer med Arne Mejlhede blev jeg sat i gruppeterapi og fik så den antipsykotiske medicin. Medicinen blev justeret i gruppen, mens de andre hørte på, siger Børge Nielsen og tilføjer, at han ikke fik noget ud af gruppeterapien.

- Det var lige som at blive sat på pause. Der skete ikke rigtig noget. Han talte meget, men det virkede lidt formålsløst. Jeg fik det ikke bedre på nogen måde, siger han.

Stort ansvar

På Christiansborg er også Enhedslisten enig i, at Sundhedsstyrelsen nu står med et stort ansvar:

- Jeg mener, at det er helt oplagt, at Sundhedsstyrelsen retter op på de fejl, de har begået, tager kontakt til de patienter, den pågældende psykiater har haft og tjekker, om de har fået en forkert diagnose, og om de har fået en forkert medicin, siger sundhedsordfører Stine Brix fra Enhedslisten.

Efter omtalen af sagen i DR Nyheder har Region Nordjylland og Midtjylland tilbudt alle Mejlhedes patienter en ny kort vurdering. Det kræver dog, at de selv går til egen læge og får en henvisning.

I region Nordjylland alene er 30 patienter allerede blevet henvist af deres egen læge i løbet af den seneste uges tid. Men initiativet tager ikke højde for de patienter, der ikke er klar over, hvis de har fået en forkert diagnose. Og det er en fejl, mener Landsforeningen Sind.

- Man kan ha det så dårligt at man ikke er i stand til at reagere på det her og henvende sig til egen læge. Og jeg synes slet ikke det er ok, at man skal igennem egen læge for at blive visiteret igen, siger Sinds landsformand Knud Kristensen.

-Jeg så allerhelst at Sundhedsstyrelsen direkte fik mulighed for at kontakte hver enkelt af de patienter, der har gået hos psykiateren. Hvis det ikke kan lade sig gøre, mener jeg Sundhedsstyrelsen bør oprette et telefonnummer, hvor alle kan ringe ind og få vejledning om, hvad de skal gøre, siger han.

Ikke hørt om tilbud

Børge Nielsen har intet hørt om regionens tilbud før DR Nyheder fortæller ham om det. Han har nu tænkt sig at henvende sig til sin læge. Men hvis det ender med, at han bliver vurderet til at komme videre til en ny praktiserende psykiater, så er ventetid for hans vedkommende mindst et halvt år. For andre patienter kan den være op til to eller tre år på grund af manglen på psykiatere.

- Så længe jeg venter, har jeg stadig den diagnose, og det bryder jeg mig ikke om, siger Børge Nielsen.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at svare på, hvordan den eventuelt vil sikre hjælp til Arne Mejlhedes tidligere patienter, da sagen skal op i samråd i Folketinget den 6.juni. Arne Mejlhede har ikke ønsket at kommentere sagen.

Har du erfaringer med Arne Mejlhede eller andre input til sagen kan du skrive til psykiatri@dr.dk

Facebook
Twitter