Børn af alkoholikere får posttraumatisk stress-syndrom

Over halvdelen af de børn og unge fra alkoholfamilier, der søger hjælp lider af posttraumatisk stress. Det viser en ny undersøgelse.

Det kan være meget stressende at vokse op i en alkoholfamilie.

vidsteSoldater får posttraumatisk stress-syndrom af de voldsomme oplevelser de har ved fronten. Men også et hjem i Danmark kan være som en krigszone.

En ny undersøgelse viser, at over halvdelen af de unge fra alkoholfamilier, der søger hjælp, lider af posttraumatisk stress-syndrom.

- Posttraumatisk stress kan udløses, hvis man oplever noget meget voldsomt, og det kan for eksempel være, hvis ens alkoholiserede mor forsøger at begå selvmord foran en, fortæller Jesper Kurdahl fra TUBA, et rådgivnings- og terapeutisk tilbud til unge fra alkoholfamilier.

En kombination af mange ting

Det er kombinationen af de meget voldsomme begivenheder, børnene er vidner til, og så det faktum at det foregår i hjemmet, der udløser stresstilstanden hos børn og unge.

Og så går rigtig mange alene med problemerne.

- Af de unge, der henvender sig til os, er det kun to procent, der har talt med nogen fra de offentlige myndigheder i løbet af deres barndom, fortæller Jesper Kurdahl.

Et fælles ansvar

Der skal en fælles indsats till, hvis man skal hjælpe de børn og unge, som vokser op med et misbrug i hjemme, mener Jesper Kurdahl:

- Vi står i en situation, hvor mange skal tage hinanden i hånden både fagfolk, politikere og almindelige mennesker, og så aftale, at ingen skal vokse op i en familie med alkoholproblemer, fortæller han.

Det skønnes, at ca. 120.000 børn vokser op i en familie med et alkoholproblem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk