Børn af alkoholikere venter op til to år på hjælp

Børn og unge, hvis forældre drikker, skal spejde langt efter hjælp. Hos TUBA, det eneste landsdækkende rådgivningstilbud til unge, står 800 unge lige nu på venteliste.

Hos TUBA, det eneste landsdækkende rådgivningstilbud til unge, kan man risikere at vente 2 år på hjælp. (© DR)

Der er ikke meget hjælp at hente for unge, hvis mor eller far er alkoholikere. I langt de fleste kommuner retter alkoholrådgivningen sig kun til misbrugerne. Derfor skal der nu en lovændring til, mener eksperter.

Hos TUBA, der er det eneste landsdækkende rådgivningstilbud til unge, står der lige nu 800 på venteliste. Det betyder, at det kan gå op til 2 år, før de unge får hjælp.

- En venteliste på to år er fuldstændig uhørt og til at få ondt i maven af, siger Helle Lindgaard, der er psykolog og forsker i alkoholbehandling.

Kommuner er ikke forpligtede til at yde hjælp

En ny undersøgelse, der blev offentliggjort denne uge, viste, at over halvdelen af de unge fra alkoholfamilier, der søger hjælp, lider af posttraumatisk stress-syndrom.

Derfor er det vigtigt, at der tages hånd om de unge, mener Helle Lindgaard.

- Det øjeblik de unge mennesker skal løsrive sig fra deres familier, stå på egne ben og komme videre i livet, så er det rigtig vigtigt, at vi har nogle tilbud der retter sig mod den unge specifikt, siger hun.

Men kommunerne er ikke forpligtet til at have rådgivning direkte henvendt til unge, fortæller Helene Bygholm Riisager, centerleder for alkoholbehandlingen i Aarhus Kommune:

- Og det betyder jo, at kommunerne er frit stillede i forhold til, om de vil have en ydelse, så i mange kommuner er der ikke noget tilbud, siger hun.

Der skal lovgivning til

Hun mener, at der skal en lovændring til, så kommunerne fremover bliver forpligtet til at tilbyde kvalificeret rådgivning.

Psykolog Helle Lindgaard er helt enig.

- Det handler simpelthen om, at vi får bedre alkoholbehandling, når vi gør det på den måde. Og at vi får mulighed for at arbejde med årsagsproblemerne i stedet for at lappe, siger hun.

Det skønnes, at der er 120.000 børn, der vokser op i familier med alkoholmisbrug.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk