To børn døde af komplikationer til E. coli-bakterie

Der er ikke nogen sammenhæng mellem de to dødsfald, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Et barn fra Børnehuset Solstrålen er død af sjælden komplikation til E. Coli-bakterien VTEC. Børnehaven er i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed.

To børn er døde som følge af en sjælden komplikation til E. coli-bakterien VTEC.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed. Der er tale om et barn på Fyn og et i København.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de to dødsfald.

Det ene barn er fra børnehaven Solstrålen i Gislev på Fyn, som er en del af Gislev Friskole. Ifølge skoleleder Maja Kvist døde barnet på sygehuset af akut nyresvigt. Friskolen har derfor holdt lukket både i går og i dag, skriver Fyns Stiftstidende.

Det andet barn gik på Bavnehøj Skole i København og blev smittet med colibakterien og døde i slutningen af august måned.

- Det er en alvorlig komplikation af en særlig type af colibakterier, som kan føre til nyresvigt, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut.

Ingen sammenhæng mellem dødsfald

Tyra Grove Krause mener - ligesom Styrelsen for Patientsikkerhed - ikke, at der er tegn på en sammenhæng mellem de to dødsfald.

- Der er ikke tegn på en fælles smittekilde - altså at det er et udbrud. Det er nogle uheldige enkeltstående tilfælde, siger hun og forklarer, at bakterien typisk kommer fra oksekød.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed kan sygdommen være uden symptomer, men patienten vil ofte have "vandtynd diarré, kvalme, opkastninger og eventuelt feber".

- Hvis børn eller voksne får blodig diarre skal man kontakte læge og sørge for at få taget prøver og få det udredt, siger Tyra Grove Krause.

Tyra Grove Krause opfordrer til almindelig god køkkenhygiejne, og at man ikke blander grøntsager og råt kød i køkkenet. (© (C) DR Nyheder)

Sidste år var der 21, der blev smittet. Af dem var der to, der døde.

- Det er en alvorlig situation. Selve bakterien er ikke sjælden, men det er sjældent, at den fører til nyresvigt, siger hun.

- Når først man har fået den her komplikation med nyresvigt, er der en dødelighed på mellem 10 og 15 procent.

Tyra Grove Krause understreger, at der ikke er tale om en særlig situation.

- Det er ikke usædvanligt at se tre tilfælde med den her komplikation på det her tidspunkt af året.

Der er derfor heller ikke noget ekstraordinært, man skal gøre. Tyra Grove Krause opfordrer til almindelig god køkkenhygiejne, og at man ikke blander grøntsager og råt kød i køkkenet.

Rettelse: Det fremgik tidligere ved en fejl i overskriften og første linje i artiklen, at E. coli-bakterien er sjælden. Men det er komplikationen ved bakterien, som er sjælden, og formuleringerne er derfor rettet.