Børn får børn: To millioner piger under 15 år bliver hvert år mødre

I verdens fattigste lande bliver alt for mange småpiger gift og får børn, når de stadig selv er børn, lyder det fra Plan International.

I flere afrikanske lande er det ikke unormalt, at unge piger på 15 år bliver mødre. Og det kan både have sundheds- og samfundsmæssige konsekvenser, advarer organisationer. (Foto: Plan International © Plan International)

Alt for mange småpiger i verdens fattigste landet bliver giftet væk og bliver gravide, mens de stadig selv er børn.

Det er budskabet fra flere organisationer på Women Deliver-konferencen, der bliver afholdt i København i denne uge.

- Der er generelt ikke så meget opmærksomhed på børn, der føder børn, siger Anne Birgitte Albrectsen, direktør i nødhjælpsorganisationen Plan International.

Plan er en af de organisationer, der på konferencen er med til at sætte fokus på barnebrude og teenagegraviditeter.

Det gør organisationen blandt andet med en fotoudstilling, hvor 15 unge mødres historier bliver fortalt.

- Man har måske et indtryk af, at konferencen handler om voksne kvinder, men hvert år er der 16 millioner børn under 18, der føder. Og to millioner af dem er under 15 år gamle, forklarer Anne Birgitte Albrectsen.

- Det er typisk under nogle omstændigheder, som er tvang. Enten er de blevet tvunget i ægteskab, eller også er de blevet tvunget til at have sex med nogen, de ikke har lyst til at have sex med, siger hun.

En barnebrud hvert andet sekund

Hvert år giftes 15 millioner piger bort, mens de stadig er børn. Det svarer til en barnebrud hvert andet sekund. Det viser tal fra Plan International.

De tidlige ægteskaber kan have alvorlige konsekvenser for pigerne. For i mange tilfælde mister de muligheden for en uddannelse og senere et job. Ofte får de også flere børn, end de selv kan forsørge, lyder det fra Plan.

- Gang på gang ser vi, at barnebrude forsvinder ud af al statistik. De er simpelthen ikke en del af samfundet længere, når de bliver tvunget ind i ægteskabet og bliver fødemaskiner alt, alt for tidligt i deres liv, siger Anne Birgitte Albrectsen.

Risikerer at miste livet

Og det er ikke kun pigernes muligheder i tilværelsen, der bliver sat på spil. Også når de bliver gravide i en så ung alder. Ifølge Plan er fødselskomplikationer den hyppigste dødsårsag blandt teenagepiger i verdens fattigste lande.

- Der er jo ikke nogen tvivl om, at jo mindre du er fysisk, jo vanskeligere er det at bære et barn, siger Anne Birgitte Albrectsen.

Hun håber derfor, at fotoudstillingen og foredragene om barnebrude på Women Deliver-konferencen vil skabe så meget opmærksomhed på problemet, at der bliver gjort noget for pigerne.

- Vi vil gerne skabe global rørelse om lige præcis det her emne, siger hun.

Også andre organisationer som Kvinfo og Læger uden Grænser har over for DR Nyheder udtrykt bekymring over det store antal barnebrude og teenage-graviditeter i verdens fattigste lande.

Women Deliver er en global organisation, der arbejder for at forbedre sundhedsforhold for kvinder og piger og styrke kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder.

Der forventes omkring 5-6000 deltagere til Women Deliver-konferencen. 2000 organisationer fra over 150 lande, 1200 unge, 500 journalister, ledere fra FN, store virksomheder samt ministre og politikere fra mere end 25 lande.

Rettelse: Vi har tidligere skrevet i denne artikel, at en million piger under 15 år hvert år føder børn. Det korrekte tal er to millioner.

Facebook
Twitter