Børn får færre øjenskader fra farlige laserpenne

I februar 2015 blev der indført et forbud mod salg af laserpenne til privatpersoner i Danmark.

Laserpenne over 1 milliwatt kan give varige skader i øjet i form af forbrændinger og i værste fald blindhed. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Der er langt færre børn, som må hastes til et af landets hospitaler for at blive behandlet for alvorlige øjenskader forårsaget af farlige laserpenne.

Antallet af alvorlige øjenskader hos børn er faldet fra 13 alvorlige tilfælde i 2014 til fire i 2016.

Et stort skridt på vejen

Det er Jon Peiter Saunte, overlæge på Glostrup Hospital, som har indhentet tallene fra øjenklinikker på landets Hospitaler. Og faldet i antallet af alvorlige øjenskader fra laserpenne hos børn glæder ham.

- Det er meget vigtigt, at antallet af skader er faldende, og det er et vigtigt skridt på vejen, siger han til DR Nyheder.

I februar 2015 satte forbrugermagasinet Kontant på DR1 fokus på de alvorlige skader, som laserpennene kan forvolde børn.

Det fik Sikkerhedsstyrelsen til at sætte en stopper for salg af laserpenne over 1 milliwatt.

Selvom forbuddet er vigtigt, er der stadig brug for at stramme lovgivningen, så det bliver endnu sværere at få fat i en af de farlige laserpenne, mener Jon Peiter Saunte.

- Du kan stadig lovligt importere laserpenne fra udlandet, og du kan stadig købe dem fra udenlandske hjemmesider, siger han og understreger, at der altså stadig sker alvorlige øjenskader på børn på grund af det farlige legetøj.

Norge er et forbillede

Ifølge Jon Peiter Saunte er problemet, at det ikke er alle forældre, som er klar over, hvor farlige laserpennene egentligt er.

- Så de bliver desværre ved med at købe laserpenne til deres børn, og det medfører desværre stadigvæk øjenskader, siger han.

Udover at oplyse forældre og andre om faren ved laserpennene, så Jon Peiter Saunte gerne, at lovgivningen bliver strammet.

- Vi må have en lovgivning, som gør, at man ikke i det offentlige rum eller andre steder bliver udsat for angreb med laserpenne. Man kunne gøre som i Norge, hvor man har lavet et komplet forbud mod alle laserpenne over 1 milliwatt.

Han fortæller samtidig, at EU arbejder på et regelsæt, som skal gøre det sværere for privatpersoner at få fat i de farlige laserpenne.

- Men så længe vi ikke har regelsættet på plads, vil vi blive ved med at se øjenskader på danske børn, siger han og understreger, at Danmark bør sørge for at gøre det helt forbudt.