Børn har sunde venskaber på nettet

Mange børn har venner på nettet, som forældrene aldrig møder. Men forældrene behøver ikke være nervøse, viser forskning.

Børn er meget omhyggelige med at tjekke de personer, de møder på nettet, viser forskningen. (© Colourbox)

14-årige Emil Hyldeborg interesserer sig for teater og computer. Det er lidt nørdet, mener han selv, men på nettet er der mange, der har de samme interesser.

- De venner, man har på nettet, deler man interesse med. Mine klassekammerater deler jeg bare klasse med, siger Emil Hyldeborg.

- Når jeg kommer hjem, sidder jeg foran computeren og skriver med folk, nærmest indtil jeg skal noget andet. Selv om man ikke har set dem, så kender man dem, når man skriver sammen med dem, fortæller han.

Venskab uden ansigt

De fleste af Emils onlinevenner har han aldrig mødt i virkeligheden - eller i IRL, in real life, som de unge siger.

Men det skal de voksne ikke være bekymrede over, mener Malene Charlotte Larsen fra Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet. Hun har skrevet ph.d. om de 12-18-åriges venskaber på nettet og har fulgt de unge gennem fem år.

- Nogle af dem giver udtryk for, at de har fundet deres bedste ven på nettet. En pige siger endda, at det bedste ved veninden er, at de aldrig har mødt hinanden i virkeligheden - at man kan få de her venskaber, som man måske ikke har haft mulighed for før.

Traditionelle venskaber ikke i fare

Malene Charlotte Larsen mener ikke, at venskabsbegrebet har ændret sig på trods af den nye type venskaber.

- Når man spørger unge, vil de allerhelst mødes ansigt til ansigt og være sammen med hinanden. Men de sociale netværk fungerer som et supplement til det fysiske samvær, siger hun.

- Man har en tendens til at tro, at der sidder en masse unge ude på værelserne og bliver socialt isolerede. Men den tid, de bruger på Facebook og Messenger, går jo ikke ud over den tid, de ellers ville ses ansigt til ansigt. Den går for eksempel fra tiden foran tv'et, eller også gør de tingene samtidig, siger Malene Charlotte Larsen.

Kritiske over for netvenner

Emil Hyldeborg har især fået ældre venner.

- Nogle er helt op til 19-20 år. Dem ville jeg nok aldrig snakke med i virkeligheden. Men dem skriver jeg med, fordi vi har de samme interesser. Jeg tænker ikke på, hvor gammel personen er, eller hvordan vedkommende ser ud, fortæller han.

Mange forældre kan blive nervøse for digitale børnelokkere, men de unge er faktisk selv meget opmærksomme på problemet, siger Malene Charlotte Larsen.

- De er helt klar over den fare, at det er en eller anden voksen, der sidder forklædt som ung. De har mange måder, hvorpå de tjekker rigtigheden af hinanden, fortæller hun.

Stærkere signaler på nettet

Forældre skal heller ikke være bekymrede, hvis deres børn pludselig ændrer deres civilstand til "gift" på eksempelvis Facebook.

For ved at gifte sig virtuelt, kan de unge fremhæve deres bedste ven, siger Malene Charlotte Larsen.

- Det har vist sig, at der er rigtig mange piger, der er gift med hinanden, og drenge, der er gift med hinanden. Det bliver brugt på en venskabsvedligeholdende måde, for her har man mulighed for at fremhæve én person frem for andre.

Børn og unge bruger også gerne stærke udtryk for at signalere, hvem af deres hundredvis af Facebook-venner, de er mest knyttede til.

- Rent sprogligt udtrykker de sig i meget kærlige vendinger. Jeg plejer at sige, at hvad jeg kalder for mine bekendte, dem kalder unge i dag for deres venner. Dem, som jeg kalder for mine venner, oversætter de unge med ordene "elsker over alt på jorden", fortæller Malene Charlotte Larsen.