Børn kan ikke konkurrere med mobiltelefonen

Små børn kan få varige men, hvis deres forældre ikke kan lægge mobiltelefonen fra sig og give dem opmærksomhed, siger ekspert.

Nogle børn oplever, at de har svært ved at konkurrere med mobiltelefoner om deres forældres opmærksomhed.

- Børn har brug for nærvær, gensidighed og samvær. Hvis de ikke får det, kan det gå ud over deres hjernes udvikling, siger psykolog Niels Peter Rygaard.

Så hvis et spædbarn hele tiden oplever, at den bippende, ringende mobil er vigtigere end de er, så kan det senere i livet give dem problemer.

- Hvis man er i gang med at lege med sit barn og endelig har fået en øjenkontakt og der er gang i kommunikationen, så bliver det problematisk, hvis børn opdager, at hov, der var noget der var vigtigere, siger Lisbeth Villumsen, hun er formanden for foreningen af Privatpraktiserende Sundhedsplejersker.

Kan mangle tilknytning

Hun er bekymret for, at nogle børn simpelthen ikke får en sund, naturlig tilknytning til deres forældre, fordi de konstant oplever, at der er noget - mobiltelefonen - der er vigtigere, end de er.

Peter Rygaard siger, at han blev opmærksom på problemet da jordmødre fortalte, at nogle nybagte mødre bruger for meget tid på at tage billeder af deres børn og på at tale i telefon med deres veninder frem for at få etableret den første vigtige kontakt med barnet.

Tager billederne for forældrene

Og det billede kan jordmoder Lene Skou Jensen fra Rigshospitalet sagtens genkende.

- Det er fantastisk, at kunne tage et billede af det nyfødte barn og sende det til farmor i Hirtshals, men det er også fantastisk, at kunne lægge telefonen fra sig og opleve barnet direkte, siger hun.

Hun trækker grænsen, hvis forældrene kun kigger på deres børn gennem linsen på deres mobiltelefons kamera.

- Så tager jeg telefonen fra dem og tilbyder, at tage billederne for dem, så de kan få kigget deres barn i øjnene og opleve en hånd, der griber ud, siger Lene Skou Jensen.

Lav en plan

Peter Rygaard understreger at forældres overdrevne fokus på mobiltelefonen i barets første tre leveår er særligt problematisk og foreslår, at man lægger en plan for sit mobilbrug.

- Man bliver nødt til at træffe nogle bevidste valg, når man har med sine børn at gøre, hvor man siger, hvornår er det os to, der er sammen og hvornår er jeg i gang med noget andet, siger Peter Rygaard.