Ét enkelt klik.
Så nemt er det at lade som om, at man er over 18 år, hvis man vil købe tobaksvarer i en onlinebutik.
For mens man i fysiske butikker skal vise id, så bliver man i onlinebutikker oftest mødt med et pop-up-vindue, hvor man blot skal tilkendegive, at man er fyldt 18 år, før man kan handle. Det gør man med et simpelt klik.
De bestilte pakker ender i nogle tilfælde i pakkeshoppen hos Lene Dirckinck-Holmfeld, der forpagter tankstationen OK Plus på Havnegade i Odense.
Hun udleverer dagligt pakker med snus i, og det er nemt at gennemskue, hvad der er i pakken, fortæller hun.
- Det kan jeg simpelthen mærke. Der ligger tre stænger, og det er uden tvivl snus, siger Lene Dirckinck-Holmfeld.
Hun fortæller, at dem, der henter pakkerne med snus eller nikotinposer, ofte er under 18 år.
- Det er de unge mennesker, der henter pakkerne. Det er dem, der bruger snus. Det synes jeg faktisk ikke er okay.
Jesper Lundberg, der er formand for Nærbutikkernes Landsforening, bakker op om Lene Dirckinck-Holmfelds fornemmelse af, at det er unge købere.
- Afsenderen putter to til tre ruller med snus (ti dåser med snus i en cylinder, red.) i en tynd pose, så det er meget tydeligt, hvad der er i, siger Jesper Lundberg og fortsætter:
- Jeg ser jo ikke id på dem, der henter pakkerne. Men vi står jo og vurderer alder på folk hver dag året rundt, og det er tydeligt, at nogle af dem ikke er gamle nok.
Claus Bøgelund Nielsen, der er vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, kender også til problemstillingen.
- Vi har ingen målinger på det, men vi hører om det fra mange steder, at unge mennesker, der ikke er gamle nok, har købt nikotinprodukter via nettet.
Kræftens Bekæmpelse: Forbyd onlinesalg
Og det er langt fra godt nok, at børn under 18 år uden store forhindringer kan købe tobaksvarer online. Det mener Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
- Der er simpelthen et kæmpe stort hul i lovgivningen. Hvis man bare med et lille klik med sin mus kan købe tobak som 15-17-årig, så virker loven jo slet ikke efter hensigten. Det er alt for let at snyde. Der er jo slet ingen dokumentation for, at man er fyldt 18 år.
Niels Them Kjær mener, at der skal indføres et forbud mod handel af tobaksvarer online.
- WHO anbefaler at forbyde onlinesalg af tobaksvarer. Det bakker vi op omkring. Tobak er simpelthen for farlig en vare til, at man bare lige skal kunne sende den med posten. Det er alt for let at komme til at købe tobaksvarer.
Minimale krav til alderskontrol online
I 2019 blev den daværende socialdemokratiske regering og en række aftalepartier enige om, at man skulle stille krav om aldersverificering ved køb af tobaksvarer online. For eksempel via NemID.
Men de var også enige om, at onlineforhandlerne skulle have en konkret løsning, før kravet kunne sættes i kraft. Men der kom aldrig en konkret løsning.
Og så sent som i juni sidste år blev loven om tobaksvarer skærpet yderligere. Nu lød det, at onlineforhandlere af tobaksvarer skulle kræve, at kunden, inden salget gennemføres, utvetydigt skal tilkendegive at være fyldt 18 år.
Men det gør man altså stadigvæk blot ved at klikke på et pop-up-vindue, som spørger, om man er fyldt 18 år.
Og der er intet i vejen med onlineforhandlernes praksis. For i aftalteteksten, der er tilgængelig på Indenrigs- og sundhedsministeriets hjemmeside, står der:
- Der er krav om, at sælgere af tobak og e-cigaretter på internettet driver et alderskontrolsystem, men der er ikke nærmere krav til dette system.
Christiansborg er i gang med at finde løsning
Matilde Powers, der er forebyggelsesordfører i Socialdemokratiet, erkender, at det ikke er godt nok.
- Det har jo vist sig, at det på ingen måde er tilstrækkeligt. Derfor skal vi tage næste skridt i den sag, så der er en skrappere aldersverificering.
Lige nu forhandler partierne om en ny forebyggelsesplan på området. Matilde Powers vil dog ikke pege på én konkret løsning, men mener, at der findes flere modeller til aldersverificering.
For eksempel med MitID eller brugeroprettelse på onlinebutikkernes hjemmeside, før man kan handle, eller aldersverificering i betalingskort.
- Måske vil det mest oplagte være at bruge MitID, som mange af os i forvejen bruger, når vi handler på nettet.
Per Larsen er sundhedsordfører for De Konservative, han vil modsat den socialdemokratiske forebyggelsesordfører gerne pege på én konkret løsning.
- Det er ganske vanskeligt at sikre alderskontrol med handel på nettet. Jeg synes, det er uhensigtsmæssigt, at det i det hele taget er en mulighed, at unge kan købe noget på nettet, som vi gerne vil være sikre på, at de ikke køber. Derfor synes jeg, det skal være forbudt.