Børn kan se videoer af Christian Eriksens kollaps på TikTok: 'Det har slet ikke noget at gøre på sådan en platform'

Der florerer videoer af hændelsen på det sociale medie, der er populært blandt børn og unge.

Det sociale medie Tiktok, der er kendt for dansevideoer, var blandt sponsorerne til gårsdagens EM-kamp mellem Danmark og Finland. (Foto: Wolfgang Rattay / POOL © Ritzau Scanpix)

Med et par klik i den populære app TikTok kan man blive konfronteret med stribevis af videoklip af Christian Eriksen, der falder om og efterfølgende får livreddende førstehjælp.

Det er voldsomme billeder. Især for børn, som udgør en stor del af brugerne på appen.

- Når man helt uden varsel som barn, og især som ungt barn, får smækket sådan nogle billeder op i hovedet, så kan man altså godt blive forskrækket. Og børn kan også blive forvirrede, for i noget af billedmaterialet ser han ret livløs ud, og det er ubehageligt for et barn, siger Ane Lemche, der er psykolog i Red Barnet.

Landsholdslæge Morten Boesen har søndag bekræftet, at Christian Eriksen fik hjertestop og måtte genoplives.

BBC, Viaplay og NRK, der sendte live fra gårsdagens kamp, har fået kritik for ikke at skifte væk fra de voldsomme billeder hurtigt nok og har senere måttet beklage, at de bragte dem.

Men nu kan TikTok-brugere altså se hele seancen igen og igen i flere videoer, som ligger frit tilgængelige i appen. Det sker samtidigt med, at TikTok er officiel sponsor på EM 2021.

Efter DR's henvendelse har TikTok lagt advarsler på videoerne, hvor der står, at der er tale om følsomt indhold, skriver de i et skriftligt svar til DR Nyheder.

- Vi ønsker Christian Eriksen en hurtig bedring. I overensstemmelse med vores retningslinjer arbejder vi på at reducere, hvor nemt man kan finde indhold, der kan være forstyrrende eller chokerende for det generelle publikum. Derfor omdirigerer vi søgninger, begrænser distributionen på brugernes personlige sider og gør brug af advarsler over lignende videoer for at reducere uventet visning af lignende indhold.

Det var et dybt berørt dansk landshold, der lørdag var vidne til Christian Eriksens kollaps i Parken. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Red Barnet: Det skal tages ned

Ane Lemche er meget kritisk over for, at der ligger videoer af Christian Eriksens kollaps på sociale medier.

- Det har slet ikke noget at gøre på sådan en platform i det hele taget, og det skal tages ned, siger hun.

Og det er en skærpende omstændighed, at TikTok er et medie, som mange børn bruger.

Egentlig er der en aldersgrænse på 13 år, men den er til at komme udenom, da du ikke skal bevise, at du er over 13 år.

I Danmark bruger næsten halvdelen af børn mellem 9 og 14 år TikTok dagligt eller næsten dagligt, viser en analyse fra DR Medieforskning.

- Der ligger et moralsk ansvar hos TikTok. Børn går ind på TikTok for at se sjove danse, og de skal ikke se billeder af en mand, der kollapser og har det dårligt.

Digitalt Ansvar: Vil ikke savne TikTok i Danmark

Hos Digitalt Ansvar, der er en interesseorganisation, der arbejder med digitale udfordringer, er man langt fra overraskede over, at billederne af de voldsomme begivenheder har ramt TikTok.

Ask Hesby Krogh fra Digitalt Ansvar mener, at videoerne at Christian Eriksen skal fjernes, uanset om de bryder loven eller ej. (© (c) privatfoto)

- Jeg er ikke overrasket. Vi ser jo ofte de her problemstillinger med for eksempel deling af intime billeder eller selvskade, forklarer Ask Hesby Krogh, der er næstformand i organisationen.

Både deling af intime billeder og selvskade ofte vil være på kant med loven. Selvom det samme ikke skulle gøre sig gældende med billederne af Christian Eriksen i græsset, så mener Ask Hesby Krogh, at det kinesiske medie har et stort ansvar.

- TikTok har et enormt moralsk ansvar her. De tjener jo penge på, at deres indhold bliver spredt. Det sker endda til en fodboldkamp, hvor TikTok reklamerer på stadion, siger han.

Derfor ønsker organisationen også en lovgivning, der i højere grad holder de store sociale medier i ørerne.

- Man skal nemt og enkelt kunne anmelde indhold via sit NemID, og så skal man have det fjernet i løbet af 24 timer, hvis det er klart ulovligt. Og syv dage, hvis det ikke er klart ulovligt, siger Ask Hesby Krogh og henviser til tysk lovgivning, hvor medier risikerer bøder, hvis de ikke inden for bestemte frister sletter ulovligt indhold.

- Hvad er det værste, der kan ske? Det er, at de ikke længere vil være i Danmark, hvis vi via lovgivning stiller skarpere krav.

Og mener du, at der ville være stor skade sket, hvis vi ikke havde TikTok i Danmark?

- Nej, det mener jeg ikke. Jeg tror, at der bare ville komme en ny udbyder, der kan varetage administrationen af dette her indhold ordentligt, siger Ask Hesby Krogh.

Sådan taler du med dit barn om det

Er man som forælder bekymret for, om ens børn har set videoerne på sociale medier, eller så de måske nogle ubehagelige billeder under kampen i går, så er det vigtigt at få snakket om det.

- Det er ubehagelige billeder, men det er også private billeder. Det er en privat omstændighed, at nogen pludselig får det dårligt, og det er faktisk en ekstra grund til at sige til sine børn, at de ikke skal opsøge billederne og slet ikke dele dem. For det er faktisk ikke deres til at dele, og det har han ikke bedt om eller givet lov til, siger Ane Lemche.

Man skal dog huske, at man ikke skal skælde barnet ud for at have set eller delt videoer af hændelsen på sociale medier.

- Det er jo godt, at barnet går til dig som forælder. Men indskærp, at billederne ikke skal opsøges eller deles. Barnet kan have brug for at blive beroliget om, at Christian Eriksen får god hjælp og ser ud til at have det bedre, siger hun.

Ane Lemche anbefaler, at børn eller unge, der måske har set eller delt videoerne, finder en voksen, de stoler på og snakker om det.

- Hvis man ikke har en voksen hos sig, og det er der jo nogle børn, der ikke har, så kan man altid ringe ind til børnetelefonen. For man skal ikke sidde og have set sådan nogle voldsomme billeder og så ikke have nogen at snakke med.

Artiklen er opdateret 22.30 med svar fra TikTok.