Børn med sociale problemer kan opdages tidligere

Børn med sociale problemer kan opdages op til halvandet år tidligere. Det viser nyt forskningsprojekt.

Børn med sociale problemer kan blive opdaget halvandet år tidligere, end det typisk sker i dag. Det viser et 3-årigt projekt gennemført af forskningsinstitutet KORA samt og fem kommuner. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

De fleste husker nok sagerne om misbrug af børn fra henholdsvis Tønder og Brønderslev.

Den slags sager vil man fremover muligvis kunne opdage og standse på et meget tidligere tidspunkt.

Kan opdages tidligere

Børn med sociale problemer kan blive opdaget halvandet år tidligere, end det typisk sker i dag. Det viser et 3-årigt projekt gennemført af kommunernes og regionernes forskningsinstitut KORA samt og fem kommuner.

- Der kan godt gå et stykke tid, før et barn med sociale problemer bliver opdaget, siger Jill Mehlbye, der har været programleder på projektet.

Forskningsprojektet foreslår syv forskellige redskaber til at spore socialt udsatte børn tidligere. Ét af redskaberne er at følge op på børnenes trivsel tre gange om året, så man er opmærksom på problemerne tidligere og kan indberette dem tidligere til myndighederne.

Samtidig kan pædagoger, dagplejere og skolepersonale bruge de samme redskaber, når de taler om børnene.

Redskaber hjælper i Viborg

Det har blandt andet hjulet en dagplejer i Viborg.

- Det sikrer os, at forældrene er med på, at vi taler det samme sprog, når vi taler om udfordringer, siger leder Helle Utzen Jensen, leder af dagplejerne i Viborg.

Assens er en anden kommune, som også har deltaget i projektet. Og det viser også økonomiske fordele ved at bruge projektets værktøjer.

- Børn, der ikke trives, kan jo føre til mange ting. Det er selvfølgelig også et af elementerne i det, siger borgmester i Assens Søren Steen Andersen.

Flere kommuner har henvendt sig til en af personerne bag projektet, Jill Mehlbye, for at høre mere om modellen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk