Børn ned til 12 år sugardater eller sælger sex for penge

15 af landets kommuner har sager med unge under 18 år, som sugardater eller bytter seksuelle ydelser for penge, gaver eller stoffer.

Illustration: Sofie Jackson Bangsgaard (© DR Nyheder)

Dyre tasker, make-up og telefoner i bytte for et blow job, samleje eller berøring.

Det er virkeligheden for nogle unge i 15 af landets kommuner, som alle melder om sager, hvor børn og teenagere sælger sig selv til meget ældre mænd op til 60 år.

Nogle kommuner kalder det sugardating, andre kalder det prostitution eller salg af seksuelle ydelser til gengæld for penge eller gaver.

I lovens øjne er det ulovligt at have sex med en person, der er under 15 år, hvis man er over 15 år. Og det er ulovligt at købe sex af unge under 18 år, samt medvirke til at unge under 18 år sælger sex.

DR har spurgt alle landets kommuner. 75 har svaret, og 15 af dem fortæller enten om konkrete sager eller mistanke om, at unge piger har solgt sig selv.

En af kommunerne er Esbjerg. Her har de haft sager med piger helt ned til 12 år, der bevæger sig i en verden, hvor sex byttes for gaver, stoffer eller direkte kontant betaling. Kommunen kan ikke oplyse, hvor mange sager det drejer sig om.

- Det handler især om, at kontakten er så let tilgængelig på nettet, siger Pernille Larsen Meier, der har ansvar for ungeområdet. Hun kan dog ikke udtale sig om det konkrete antal af sager.

Tip os

  • Har du selv sugardatet eller solgt dig selv, inden du blev 18 år? Så vil vi rigtig gerne høre fra dig. Send en mail til redaktør Lærke Lytken på llyt@dr.dk. Alle informationer vil blive behandlet fortroligt.

Og lige præcis pigernes unge alder bekymrer Christian Groes, som er kønsforsker og lektor på Roskilde Universitet.

- De kan måske ikke overskue konsekvenserne af, hvad det egentlig er, og hvordan det påvirker dem, siger Christian Groes.

Han er en del af en forskergruppe, der lige nu arbejder på et stort projekt om sugardating.

Christian Groes definerer sugardating som et forhold, hvor penge, gaver eller oplevelser bliver byttet for seksuelle ydelser – og hvor der er stor aldersforskel mellem parterne. Han peger desuden på, at der med sugardating oftere tale om et forhold med følelser på spil i modsætning til prostitution.

Grænserne flyttes

I Tårnby har de haft fire sager med unge teenagere, der har solgt seksuelle ydelser til gengæld for gaver til sugardaddys. I en af sagerne var det en 13- årig pige, der fik dyre telefoner og make-up af en mand i 50’erne til gengæld for seksuelle ydelser. Alle sagerne er meldt til politiet.

Og sugardating lyder bare mere uskyldigt, luksuriøst og ufarligt end prostitution. Derfor er det ekstra problematisk, når det foregår blandt børn og unge, siger Mads Vinding Kjeldsen, der er ungekonsulent i Brønderslev Kommune. Her er de stødt på en håndfuld sager, hvor unge piger har solgt sig selv. Alle sager tager de meget alvorligt.

- Grænserne bliver nemt flyttet. Vi taler om unge, der aldrig ville stille sig ud på gaden og sælge sig selv, men det bliver meget nemmere, når man kan sidde derhjemme og sælge et billede på sociale medier. Og så udvikler det sig bare, siger han.

I de sager, som Mads Vinding Kjeldsen kender, er kontakten mellem teenagerne og de ældre mænd dog især startet på sociale medier, hvor salg af nøgenbilleder eller aftaler om udveksling seksuelle ydelser bliver solgt for ned til 100 kroner. Nogle unge gør det for at skaffe penge til misbrug og bliver måske betalt for deres seksuelle ydelser med en enkelt joint.

Og så handler det især om de socialt udsatte. Fælles for dem er, at de har haft en svær barndom, hvor de har oplevet svigt. Derfor er vores tese også, at det fungerer som en form for selvskade. I stedet for at begynde at skære i sig selv eller tage stoffer, bevæger man sig ud i prostitutionslignende relationer, siger Mads Vinding Kjeldsen.

Det kan da også ende med at give ar for resten af livet, hvis man tidligt sælger sin krop, forklarer Ane Lemche, der er psykolog i organisationen Red Barnet.

- Vi ser, at det kan få psykiske og sociale konsekvenser, når man ikke kan overskue det, man kommer ud i. Fordi det også opleves som skamfuldt, risikerer det samtidig at ende med, at de ikke siger det til nogen og lever en form for dobbeltliv, siger hun.

For nemt i dag

Og især pigernes lave alder forarger. Derfor skal sagerne også tages alvorligt, lyder det fra Christiansborg.

- Det er noget af værste, jeg har hørt om længe, siger Peter Skaarup, der er retsordfører i Dansk Folkeparti.

I Danmark er det ulovligt at betale personer under 18 år for sex eller andet seksuelt forhold end samleje, som det hedder i straffeloven. Men loven er ikke god nok, som den er i dag, mener partiet.

Derfor peger Peter Skaarup på, at et forbud mod grooming kan være med til at forhindre, at meget unge piger ender i sugardating.

Grooming er, når en voksen henvender sig til yngre piger eller drenge på sociale medier for at bygge på en relation, der måske kan føre til et seksuelt forhold. Som det ser ud i dag, rummer straffeloven ikke en paragraf, der direkte gør grooming strafbart. Nogle af sagerne vil i stedet kunne dømmes under andre paragraffer.

- I princippet er det ikke ulovligt i dag, når en ældre mand forsøger at få kontakt til en meget ung pige på 12 år, men det er vi nødt til særskilt at gøre strafbart, siger Peter Skaarup.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke haft tid til at give en kommentar.

Fra Socialdemokratiet lyder det, at der er behov for, at politiet overvåger området. Retsordfører Jeppe Bruus henviser til, at man allerede har oprettet en digital politipatrulje, som skal være til stede på sociale medier.

- Det er en indrulning i hardcore prostitution, og det er slet ikke noget, som børn skal i nærheden af, siger Jeppe Bruus.

Opdatering: Der er tilføjet et afsnit i indledningen omkring lovgivningen på området.