Børn og pædagoger bliver syge af støjhelvede

Dårlig akustik giver sammen med højt støjniveau på institutioner langt flere skader end tidligere.

Dårlig akustik i alt for mange SFO'er giver støj og dermed belaster det alt for mange børn og pædagogers stemmebånd. Det kan give varige skader. (arkivfoto) (© DR)

Støjmåleren på væggen blinker rødt på mange af landets daginstitutioner.

Men både børn og pædagoger overser de røde advarselslamper på måleren, og det resulterer i, at flere og flere børn og pædagoger får hæse stemmer og skader på stemmebåndene, fordi de må hæve stemmen for at blive hørt.

Det skriver fagbladet Børn og Unge i deres medlemsblad, der udkommer i dag.

Får knuder og arvæv

Mens halslæger og talepædagoer oplever en stigning i antallet af henvendelser fra hæse pædagoger, viser de nyeste tal fra Statens Seruminstitut, at antallet af børn med stemmeproblemer er steget med 38 procent på fem år.

Både børn og pædagoger rammes af deciderede væskeansamlinger og knuder med arvæv, som kun kan fjernes ved operation.

Ifølge overlæge på Bispebjerg Hospital Svend Prytz, der er en af landets førende halseksperter, er der tre gange så mange pædagoger, der kommer på Bispebjerg Hospital med stemmeproblemer som andre faggrupper.

- Mange pædagoger kommer ind i en ond cirkel, hvor de for at overdøve børnene presser stemmen. De gør det, fordi de ved for lidt om stemmebrug og stemmedannelse. Stemmen er i høj grad forbundet med identitet og selvforståelse, særligt for pædagoger der har stemmen som et vigtigt værktøj i deres arbejde. Problemet kunne være undgået, hvis pædagogerne havde vidst, hvordan de passer på sig selv, siger overlægen til Fagbladet Børn og Unge.

Kan miste stemmen helt

Også tale- og hørepædagog Niels Christophersen fra Middelfart Kommune genkender problematikken.

Dagligt tager han rundt på skoler og daginstitutioner, og gang på gang møder han hæse børn og konstaterer for ofte, at støjniveauet er alt for højt.

- Selv om jeg er i en lille kommune, møder jeg adskillige med vabler på stemmelæberne, eller hvor der er mistanke om det. Og i hvert fald er der mange hæse børn. Det kan være vanskeligt at gøre noget ved, og det kan være alvorligere end som så, og så må man henvise til en speciallæge og operere, hvis det er nødvendigt, siger Niels Christophersen til dr.dk.

At overbelaste stemmebåndet er en alvorlig sag. Især for børnene hvis stemme langtfra er helt udviklet. Musklerne bliver svækket, og så risikerer de, at det bliver så vanskeligt at genoptræne dem, så de mister stemmen.

Facebook
Twitter