Børn og teenagere er den mest smittede gruppe på Vestegnen: 'Overvej at lukke skoler'

Gruppen af 10-19-årige smittes i langt højere grad end de 20-29 årige i området.

I midten af august indførte Roskilde Katedralskole mundbindskrav blandt elever og ansatte uden for klasselokalet. Rektor på Rødovre Gymnasium overvejer nu at gøre det samme. Arkivfoto. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der har den seneste tid været meget fokus på festglade folk i 20'erne, men på den københavnske vestegn er det i højere grad børn og teenagere, der lige nu smittes med coronavirus.

Børn og unge i alderen 10-19 år er klart den største gruppe af de nysmittede i 12 vestegnskommuner, viser en gennemgang af de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Her udgør de 29 procent af de smittede den seneste uge.

Og det får flere eksperter til at opfordre til, at uddannelsesstederne i de ramte kommuner skal reagere:

- Når der er en konkret smitte, så er det fornuftigt at lukke – enten hele klasser eller skoler, lyder det blandt andet fra professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Eksperter: Overvej kort nedlukning af skoler

I dag anbefaler Statens Serum Institut ikke hjemsendelse af hele klasser hos ungdomsuddannelserne, hvis en elev er smittet. I folkeskolen er anbefalingen derimod, at hele klassen skal hjemsendes, hvis der er tilfælde af coronasmitte hos en elev. I de tilfælde kan klassen først komme tilbage, når testene er negative, eller de har været hjemme i syv dage.

Står det til Allan Randrup Thomsen bør anbefalingerne for folkeskolen også gælde ungdomsuddannelserne:

- I de klasser, hvor der er smittede, bør man hjemsende elever og teste dem, inden de vender tilbage. Man bør også overveje at lukke skolerne i de ramte områder, men her skal man også tage hensyn til bivirkningerne af det, siger han.

Allan Randrup bakkes op af Nils Strandberg, der er tidligere direktør for Statens Serum Institut.

Også han mener, at smitten skal nedbringes, hvis man ikke vil risikere at skulle lukke skoler midlertidigt i de områder, hvor smitten er høj.

- Der er jo ikke så lang tid til efterårsferien, så det kunne jo være en kort nedlukning på for eksempel tre uger.

Kan gå ud over svageste elever

Allan Randrup understreger dog, at beslutningen om at hjemsende enkelte klasser, årgange eller alle elever, bør overvejes nøje.

- Jeg kunne frygte, at hvis man sendte dem hjem, så ville de mødes uden for skolen, og så er det jo næsten bedre, at de er ’under kontrol’ i skolen, siger han.

Midlertidige lukninger af skoler har nemlig nogle tydelige konsekvenser for eleverne.

- For eksempel at de svageste elever får dårligere undervisning, når det er online undervisning, og at smitteudbredningen kan foregå uden for skoletiden, hvis de går på gaden og hænger ud i grupper.

Gymnasium har sendt alle hjem

Allerede i dag er der uddannelsessteder på den københavnske vestegn, som har været nødsaget til at lukke midlertidigt på grund af smitte.

Et af de uddannelsessteder er Rødovre Gymnasium.

Her blev alle ansatte og studerende sendt hjem i fredags, efter 30 elever og tre lærer blev testet positive for covid-19.

Det tal er nu steget til 40 elever og fire ansatte.

Peter Ditlev Olesen, der er rektor på Rødovre Gymnasium, forklarer, at de unge blev sendt hjem med en opsang om at opføre sig ordentligt:

- Generelt set har eleverne opført sig ganske fornuftigt, men selvfølgelig taler vi nu med store bogstaver og opfordrer til en ansvarlig adfærd. Men vi har også givet nogle enkelte skideballer.

Gymnasiet overvejer at indføre krav om mundbind på gangene, færre dage i skole og større afstand, når eleverne vender tilbage efter efterårsferien.

FacebookTwitter