Børn og unge begår mindre kriminalitet

Et markant fald i hærværkssager kan skyldes, at børn og unge generelt begår mindre kriminalitet, vurderer Det Kriminalpræventive Råd.

Det er ifølge Det Kriminalpræventive Råd oftest børn og unge, der står bag hærværk. (© Colourbox)

På seks år er antallet af anmeldelser af hærværk faldt drastisk, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og det er der en klar grund til, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

- Vi kan se, at kriminalitet blandt børn og unge er faldet markant de seneste år, og hærværk er en af de kriminalitetsformer, som ofte bliver begået af netop børn og unge, forklarer Ranva Thomsen fra det Kriminalpræventive Råd.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at politiet i 2007 modtog 42.592 hærværksanmeldelser, mens det tal i 2013 var faldet til 25.581.

- Det er et rigtig stort fald, og det er noget, vi også kan se i resten af Europa. Børn og unge begår generelt bare mindre kriminalitet, siger Ranva Thomsen.

Kan hjælpe at male vægge over

Det er svært at komme med et entydigt svar på den positive udvikling, men i forhold til det kriminalpræventive nævner Ranva Thomsen, at man nogle steder forbygger hærværk ved at ændre de fysiske omgivelser.

- Det har blandt andet en stor effekt, hvos man maler væggene over hurtigt. For det er nemmere at tagge en væg, der allerede er tegnet til med graffiti end en ren væg, siger hun.

Men hun understreger, at der også er sket en kulturændring blandt de unge.

- Det hænger i høj grad også sammen med de unges livsstil - blandt andet i forhold til, hvor meget de drikker, og hvor meget de hænger på gaden, siger hun.

Betyder mindre alvorlig kriminalitet

At børn og unge laver mindre hærværk kan også betyde, at de senere i livet vil begå mindre alvorlig kriminalitet, forklarer Ranva Thomsen.

- Vi ser ofte, at unge starter ud med mindre former for kriminalitet som hærværk. Og herfra fortsætter nogle med de mere alvorlige kriminalitetsformer, siger hun og understreger, at der også er sket et fald i antal af anmeldelser af alvorlig kriminalitet.

Det er ikke kun antallet af anmeldelser i forbindelse med hærværk, som er faldet. Siden 2009 er antallet af indbrud i beboelser og biltyverier blandt andet også faldet.