Børn og unge bliver nedprioriteret: Politiet svigter SSP-arbejdet

Tidspres får politiet til at nedprioritere kriminalitetsforebyggelse, mener SSP-folk

Flere børn og unge risikerer på længere sigt at ende i kriminalitet, hvis politiet ikke har tid til SSP-samarbejdet, lyder det fra flere SSP-medarbejdere. (Foto: Dennis Becker © dr)

SSP står for Skole, Sociale myndigheder og Politi.

Men i stigende grad mangler P'et - politiet -, når de tre instanser forsøger at forebygge kriminalitet blandt børn og unge i skolealderen.

Sådan lyder det fra flere SSP-koordinatorer, som DR Nyheder har været i kontakt med.

- Vi har kunnet mærke over hele landet, at forebyggelsen er blevet nedprioriteret, siger Jørgen Pedersen, der er formand for SSP-samrådet i Danmark.

For det er svært for politiet at nå det kriminalpræventive arbejde, fordi andre opgaver som grænsebevogtning bliver opprioriteret.

Det betyder, at betjentene ikke altid deltager i de møder, SSP-udvalgene holder. Arrangementer som forældremøder og skolearrangementer ude på landets folkeskoler bliver også nedprioriteret.

- Der kan være en del unge, som vi simpelthen ikke får fat i, og som vi først opdager, når de måske allerede er røget ud i alt muligt, siger Mads Kruse, der er SSP-koordinator i Holbæk.

Ikke kun bøder og løftede pegefingre

For at undgå, at børn og unge ender i kriminalitet, er det ifølge ham afgørende, at de ikke kun møder politiet, når der er sket ulykker og kriminalitet. For politiet er også rollemodeller, forklarer han.

- Hvis det kun er bøder og en løftet pegefinger, så mangler der altså noget, siger han.

Hos SSP-kredsene håber man derfor, at det kun er en begrænset periode, at politiet må nedprioritere det forebyggende arbejde.

- Vi kan klare det i en periode, hvor vi andre må løbe lidt stærkere. Men hvis det bliver en fast tilstand, bliver det nok svært, og så må vi revurdere vores mål, siger Jørgen Pedersen.

Facebook
Twitter