Børn og unge fra hele verden strejker for klimaets skyld: 'Det er vores fremtid, det handler om'

De unge strejker af frygt for de konsekvenser, klimaforandringerne kan få for planeten.

Edith var taget til Viborg Rådhus for at demonstrere i stedet for at tage til undervisning.

Det startede med den blot 15-årige svenske pige Greta Thunberg, der blev hjemme fra skole de sidste tre uger op til det svenske valg for at få politikerne til at rette fokus mod klimaforandringerne.

I dag følger elever fra hele verden trop og skipper undervisningen i kampen for klimaet. En af dem er den 14-årige skoleelev og klimaaktivist Edith Vels, der nægter at sidde derhjemme og se til, imens temperaturerne stiger og stiger.

- Jeg strejker, fordi vi er på vej i en helt forkert retning med vores klima. Vi er på vej imod nogle temperaturstigninger, der kommer til at have helt uoverskuelige konsekvenser for mig og min generation, siger Edith Vels.

I Danmark er børn fra fem forskellige byer blevet væk fra skole, skriver Information. I stedet har de stillet sig op ved blandt andet Rådhuspladsen og Christiansborg i København for at demonstrere.

Edith Vels har selv stået ved Viborg Rådhus, og hun håber, at fremmødet kan sende et budskab til de politikere, der sidder på magten.

- Jeg håber, strejken kan ruske op i politikerne, for det er vores fremtid, det handler om. Vi vil gerne sende signalet til dem (politikerne, red.) om, at hvis de ikke gør noget for vores fremtid, hvorfor skal vi så selv gøre det.

Flere lande deltager

Men det er ikke kun de danske unge, der er gået sammen for at fortælle de voksne, at de skal til at komme ud af busken, hvis de vil begrænse klimaforandringerne.

Unge fra lande som Australien, Holland, Belgien, Finland, Canada, Sverige, Tyskland og Brasilien har også meldt ud, at de støtter op om den globale skolestrejke.

Edith Vels holdte tale foran Viborg Rådhus i forbindelse med strejken i dag.

Og det gør, at Edith Vels er meget positiv og tror på, at de unges stemme vil blive hørt.

- Jeg er faktisk sikker på, at det her vil være en øjenåbner, når så mange lande deltager, konstaterer hun.

Edith Vels har selv holdt tale foran Viborg Rådhus i forbindelse med strejken i dag.

Ikke alene

Esther Michaelsen er studerende og medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse, der er et initiativ startet af studerende, der engagerer sig i en grøn og bæredygtig omstilling.

Under en bacheloropgave fandt hun ud af, hvor meget social dynamik og sociale faktorer betyder for, hvor villige folk er til at bidrage til klimakampen.

Derfor var hun med til at stifte Den Grønne Studenterbevægelse, fordi hun mener, at mange tror, at de går alene med deres kamp imod klimaet.

Den verdensomspændende skolestrejke sker efter 15-årige Greta Thunberg fra Sverige valgte at strejke fra skolen i tre uger op til Riksdagsvalget i Sverige for at sætte fokus på klimaet. (Foto: Søren Pors Grundahl © (c) DR)

- Folk tror fejlagtigt, at de er meget mere alene om at bekymre sig for klimaet, end de i virkeligheden er. Så vores bevægelse er her for at vise, hvor mange unge der faktisk går og har det på samme måde, forklarer hun.

Bevægelsen vokser med hastige skridt. Den har allerede afdelinger i København, Aarhus og Odense, og snart vil de også være at finde i både Nykøbing og Aalborg.

Og ifølge Esther Michaelsen er det også mere motiverende, at man kæmper sammen med andre. For det er ikke meget, man kan udrette på egen hånd.

- Det er sindssygt vigtigt, at man føler sig socialt accepteret af sine omgivelser, man føler, man er en del af noget større, og man kæmper sammen med nogle andre, fremfor at man føler sig alene i at ændre sit private forbrug, slutter hun.

FacebookTwitter