Børn og unge gør indhug i statistikken og er nu det store flertal blandt dem, der bliver registreret som smittede af coronavrius.
Det fremgår af tal fra Statens Serum Institut.
Tallene viser, at børn og unge mellem 10-29 år står for 37 procent af smittetilfældene de seneste to uger, mens de står for kun 24 procent over det seneste halve års tid.
Se udviklingen her:
Ny teststrategi er en forklaring
Ifølge Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, er det glædeligt, at børn og unge står for en større andel af de nye smittetilfælde.
- Det er jo en god nyhed. Børn og unge bliver mindre syge af det og oplever færre symptomer. Det er i høj grad bedre, at det er dem, der står for smittetilfældene end den ældre befolkning, siger han.
Hans kollega Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, fortæller, at der kan ligge flere årsager bag udviklingen.
- I den nye teststrategi opsporer man mere proaktivt, og så fanger man flere, der egentlig ikke bliver syge, og det er ofte de unge.
- Den anden forklaring er nok, at de unge har flere kontakter, efter at vi har åbnet samfundet op. De er altså tættere på flere mennesker, og det bidrager til, at smitten kan sprede sig lidt mere blandt de unge, lyder det fra Søren Riis Paludan.
Gå i isolation ved mindste mistanke
Selv om det ifølge Christian Wejse er glædeligt, at flere unge står for smittetilfældene, giver det ikke anledning til at løsne tøjlerne.
For der er stadig den risiko, at de unge kan smitte forældrene, som så kan smitte bedsteforældrene.
- Man skal lade sig teste, hvis man har symptomer, eller hvis man har været i kontakt med nogen, der er smittet. Der er lang ventetid på test, og der er man simpelhen bare nødt til at gå i karantæne, fra det øjeblik man mistænker, at man kan være smittet. Det er en pris, man er nødt til at betale, siger Christian Wejse.
I går oplyste sundhedsmyndighederne, at der er blevet registreret 111 nye smittede med coronavirus siden mandag. I alt er 15.070 personer blevet testet positiv i den tid, coronavirus har spredt sig i Danmark.
Christian Wejse tilføjer, at alle, unge såvel som gamle, fortsat skal huske at holde afstand og vaske eller spritte hænder.
Samme budskab gentager Søren Riis Paludan.
- Vi skal generelt stramme op.