Børn og unge opfører sig historisk pænt

Ungdomskriminaliteten falder for niende år i træk, viser ny rapport.

Hvor Rigspolitiet i 2006 registrerede 25.125 mistanker og sigtelser mod børn og unge, var antallet i 2015 reduceret til 11.556. (© DR)

Danske børn og unge opfører sig historisk pænt, og antallet af kriminelle under 18 år fortsætter med at falde for niende år i træk.

Det viser en årlig rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor.

I 2015 blev 0,9 pct. af alle 10-17-årige mistænkt eller sigtet for en straffelovsovertrædelse, og det er mere end en halvering i forhold til 2006.

Hvor Rigspolitiet i 2006 registrerede 25.125 mistanker og sigtelser mod børn og unge, var antallet i 2015 reduceret til 11.556.

Ændret livsstil

Ifølge forskningskontoret skal forklaringen findes i de unges ændrede livsstil, hvor færre børn og unge drikker alkohol, tager stoffer og hænger i gaderne.

Den samfundstendens er ikke kun forbeholdt Danmark. I Sverige og Norge er ungdomskriminaliteten også på kraftig retræte grundet faldende forbrug af stoffer og alkohol.

Justitsminister Søren Pind (V) er tilfreds med udviklingen, men han mener, at der kan sættes endnu mere ind for at komme ungdomskriminaliteten til livs.

- Der findes desværre stadig en hård kerne af kriminelle unge, der begår meget og alvorlig kriminalitet. Derfor har regeringen søsat et projekt, hvor vi i samråd med relevante aktører vil styrke effekten af den samlede indsats mod ungdomskriminalitet, siger ministeren i en pressemeddelelse.

/ritzau/

FacebookTwitter