Børn og unge tager solarium

Børn og unge går i solarium trods talrige advarsler om risiko for hudkræft. Kræftens Bekæmpelse vil gerne forbyde børn at gå i solarium.

Kræftens Bekæmpelse går i gang med en kampagne, der skal give danskerne sundere solvaner. Trygfonden støtter kampagnen med 30 millioner kroner.

Børn og unge helt ned til 13 år går i solarium. Og ikke bare een gang. Men ofte. Det ryster Kræftens Bekæmpelse, som igen advarer mod at få hudkræft.

Ny undersøgelse viser, at 78 procent af de unge har brugt solarium til at brune huden. Gennemsnitsalderen ved første besøg er 14,8 år, men 29 procent allerede fik solariedebut som 13-årig eller yngre. Det viser en undersøgelse om unges solarievaner, som Epinion har foretaget for Kræftens Bekæmpelse.

Foreslår forbud

Kræftens Bekæmpelse er i gang med en kampagne på området, men foreslår også en lovændring, der forbyder unge under 18 år at gå i solarium.

- Vi mener, at det bør forbydes for unge under 18 år at bruge solarium. Og for, at det realistiske set skal kunne lade sig gøre, bør der også stilles krav om, at solarierne skal bemandes, siger Anja Philip.

Noget tyder også på, at oplysning ikke er nok. For undersøgelsen afslører, at 94 procent af de unge godt er klar over risikoen for hudkræft ved brug af solarium.

Markant øget risiko

Solarium øger risikoen for både hudkræft og modermærkekræft markant. 35 procent af de adspurgte i undersøgelsen oplyser, at de går i solarium mindst en gang om måneden. En videnskabelig undersøgelse har vist, at en times brug af solarium om måneden øger risikoen for modermærkekræft med hele 55 procent.

- Vi ved, at mere end 85 procent af alle hudkræfttilfælde kan føres direkte tilbage til for meget solbadning - hvad enten det er udenfor i solen eller i solariet, hvor de UV-stråler, som vi får, er blevet mere og mere intensive. Den viden bliver vi nødt til at udnytte, så vi kan få bremset udviklingen. På 30 år er tilfældene af hudkræft tredoblet, og der registreres hvert år cirka 8000 nye tilfælde, siger Anja Philip.

Danmark ligger på en syvendeplads i verden over udbredelse af hudkræft, og det er unaturligt højt på grund af vejret i Danmark.

Facebook
Twitter