Børn oplever for meget støj i børnehaven

Hverdagen i landets børnehaver er ofte børn, der råber, telefoner, der ringer og legetøj, der larmer. To ud af tre børn siger i en undersøgelse, at der tit er for meget larm eller støj i deres børnehave.

To ud af tre børnehavebørn siger i en undersøgelse, at der tit er for meget larm eller støj i deres børnehave. (© Colourbox)

Hverdagen i landets børnehaver er ikke bare kammerater, madpakker og leg i puderummet. Det er ofte også børn, der råber, telefoner, der ringer og legetøj, der larmer.

Og de små ører hører i høj grad støjen, viser en ny undersøgelse, der for første gang nogensinde tager udgangspunkt i børnene selv.

I undersøgelsen svarer to ud af tre børn således, at der tit er for meget larm eller støj i deres børnehave. Det skriver Dagbladenes Bureau.

3.300 børn har svaret

Tallet stammer fra Børnemiljøtermometeret, som kortlægger børnemiljøet i blandt andet landets børnehaver. Foreløbig rummer det besvarelser fra 3.300 børnehavebørn og tallene er ikke repræsentative.

Men de giver en pejling af, at støj er et problem i en stor del af dagtilbuddene, lyder det fra Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM), der står bag Børnemiljøtermometeret.

- Og forhåbentlig kan det være med til at sætte fokus på, hvordan man gør noget ved det. For støj kan ikke kun give hovedpine og træthed. Det betyder også, at det kan være svært at koncentrere sig om legen eller at man bliver så irritabel, at det måske fører til drilleri, siger konsulent i DCUM, Heidi Skipper til Dagbladenes Bureau.

Stress og tinnitus

Tidligere undersøgelser af især de ansattes arbejdsvilkår peger på, at støj blandt andet stresser, giver hørenedsættelser, tinnitus, forhøjet blodtryk og nogle steder tvinger de ansatte til at bruge høreværn.

Men trods øget fokus og flere forsøg på at lægge en dæmper på støjen, så bekræfter eksperter børnenes oplevelser. Der er stadigvæk alt for meget støj i landets børnehaver. Og det bekymrer forældrene.

- Når selv børnene begynder at lægge mærke til, at der er for meget støj, så er det dybt problematisk og det er selvfølgelig slet ikke acceptabelt, siger Lars Klingenberg, der er formand for Forældrenes Landsforening.

Efterlyser mere plads

Han mener, det største problem er for mange børn på for lidt plads.

- Selvfølgelig skal vi som forældre sørge for, at vores børn ikke altid højlydt kræver opmærksomhed her og nu, men den primære løsning er en bedre normering og bedre fysiske rammer, siger han.

Men ifølge chefkonsulent i Kommunernes Landsforening, Preben Meier Pedersen, er støjbekæmpelse en lokal opgave.

- Det er naturligvis et problem, når så mange børn siger, der er for meget støj. Men problemet skal løses i den enkelte institution, og det er først og fremmest en pædagogisk opgave at tilrettelægge arbejdet og samværet med børnene, så der bliver mindre støj, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk