Børn på psykiatrisk afdeling mangler rettigheder

Der er ikke mulighed for at klage for patienter under 15 år, som er indlagt på psykiatrisk afdeling.

Børn under 15 år har ingen muligheder for at klage over psykiatrisk behandling som for eksempel bæltefiksering. (Foto: Steffen Nielsen- DR Syd)

Børn under 15 år, som er indlagt på psykiatriske afdelinger, kan ikke klage eller få støtte af en patientrådgiver, hvis de udsættes for tvang.

Børnene kan blive udsat for bæltefikseringer, tvangsmedicinering og sondemad, og tvangen skal ikke registreres. Det skriver Berlingske søndag.

Hjælp at have klagemulighed

I marts 2013 blev Anna Mathiesen udsat for at blive tvangsfodret, fordi hun led af anoreksi. Et år efter er hun i dag 17 år, og for hende var det en hjælp at kunne tale med netop en patientrådgiver.

- Det var vigtigt bagefter at kunne tale med patientrådgiveren i enerum. Hun spurgte ind til, hvordan oplevelsen havde været og fortalte, at jeg havde mulighed for at klage.

Aldersgrænse må sænkes eller fjernes

Både Børnerådet og Landsforeningen Sind vil involvere børnene tidligere end efter de fylder 15 år.

- Børn er selvstændige individer. Forældrene bør ikke skulle give samtykke. Det mest naturlige ville være, at det er lægefaglige folk, der afgør, hvad der er nødvendigt i den givne situation, siger Børnerådets formand, Per Larsen.

Han finder det besynderligt, at man først kan få tildelt en patientvejleder, når man er 15 år. Som minimum bør børn ned til 12 år have rettigheder, men han har ingen nedre grænse, mener han.

Handlingsplan er på vej

Børnerådet kommer søndag med en rapport om forholdene for børn inden for psykiatrien. Rapporten er skrevet på baggrund af interview med 56 børn under 18 år, som har været indlagt på et børne- og ungepsykiatrisk afsnit.

Børnerådet er et statsligt råd, der skal sikre børns rettigheder.

Næsten hver femte blev i børne- og ungepsykiatrien udsat for tvangshændelser i 2012.

I en mail til Berlingske skriver sundhedsminister Nick Hækkerup (S), at han er klar til at se på problemstillingen og få præciseret børns retsstilling.

Senere i år præsenterer regeringen en handlingsplan på området.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter