"Jeg tror, han kommer til at gøre alle mulige ikke så gode ting. Så jeg er faktisk lidt bekymret for, at han kommer til at gøre nogle dårlige ting."
"Kommer der krig, fordi han ikke vil hjælpe Nato eller hvad?"
Selvom du måske ikke har talt om amerikansk politik med dit barn, er det ikke gået de smås næser forbi, at Donald Trump tidligere på ugen vandt det amerikanske præsidentvalg.
Det vidner spørgsmålene ovenover eksempelvis om. De er stillet af DR Ultra-panelet, som er en samling af 9-14-årige, der er indimellem giver deres mening til kende til DR Ultra. Spørgsmålene kredser om bekymringer, der handler om Trump, og hvad der nu kommer til at ske, når han inden længe står i spidsen for USA.
Børn i skolen snakker om det
Hos Børnetelefonen fylder Donald Trumps nyvundne sejr også - ikke for alle, men "for nogen", understreger Ida Hilario Jønsson, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, der driver Børnetelefonen.
Her har de frivillige voksne i perioden fra 4. november til 7. november haft omkring 15 samtaler med børn og unge, og selvom det tal ikke lyder højt, tyder det på, at Trump er flyttet ind i hovederne på de små danskere.
- Det er et omfang, der indikerer, at det meget vel er noget, der fylder for en del børn og unge baseret på vores tidligere erfaringer med andre begivenheder i verden, siger Ida Hilario Jønsson i P1 Morgen.
Hun fortæller, at Børnetelefonen også i månederne op til det amerikanske præsidentvalg har modtaget opkald med bekymringer om Donald Trump, det dengang forestående valg og en eventuel Tredje Verdenskrig.
- Børnene fortæller, at det påvirker dem, og at emnet fylder i deres børnefællesskaber, eksempelvis på skolen, og at andre børn snakker om det, siger hun.
Frygter for mere krig i verden
Noget af det, børn og unge bekymrer sig om, er, om Trump kan finde på at bruge atomvåben, fordi de "har hørt", at han har sådan nogle, fortæller Ida Hilario Jønsson.
- Gennemgående for dem alle er, at de frygter for krig, mere krig og Tredje Verdenskrig, siger hun.
Da Donald Trump blev valgt som præsident første gang i 2016, fik Børnetelefonen også henvendelser om ham - dog ikke i samme omfang som nu.
Ida Hilario Jønsson modtog dengang selv et opkald fra en pige, som undrede sig over snakken om "en knap". Den knap, vi voksne godt ved ikke findes, men som vi bruger til at omtale risikoen for, at der bliver affyret atomvåben.
- Hun spurgte: "Hvad er det for en knap, Trump kan trykke på? De voksne snakker om, at han kan trykke på en knap". Og det er et meget godt billede på, at de ting, vi voksne snakker om, også lander i små fragmenter hos børnene, der kan få billeder i hovederne, som er svære at forstå, fortæller hun i P1 Morgen.
Det er ikke farligt at bekymre sig
Det behøver dog ikke være problematisk med alle de bekymringer, så længe børnene kan få hjælp af en voksen til at sortere i dem.
- Det er jo ikke skadeligt at bekymre sig. Det kan endda være udtryk for en stor omtanke og empati, at de kerer sig om og reagerer på den verden, de er i, siger Ida Hilario Jønsson.
Ifølge hende kan forældre godt skærme deres børn for nyheder, men de vil alligevel lande hos børnene enten gennem sociale medier, fra deres kammerater i skolen, eller når de ser en skærm med nyheder i bussen.
Derfor understreger hun, at det handler om, at børnene skal have hjælp til at forholde sig til den viden, de har.
- Det er sundt, at børnene forholder sig til, hvad der sker i verden. De skal bare ikke gøre det fuldstændigt alene.
Herunder kan du høre hele interviewet med Ida Hilario Jønsson i lørdagens udgave af P1 Morgen: