Børn risikerer skulderskader fra iPads

Forældre i Odder bekymrede for nye typer af lidelser fra de populære tavlecomputere.

Mange af børnene var begejstrede, da de fik udleveret deres personlige iPad på skolerne i Odder. (© DR- arkiv)

Børn risikerer at få nye typer lidelser som iPad-hænder og tabletskuldre.

Forældre i Odder er bekymrede for, om børnene får skader i leddene af at sidde i timevis med de iPads, som alle har fået udleveret i skolerne. Forskningen kan ikke svare på, om der er grund til bekymring.

Børn fik ømme skuldre og arme

- Jeg blev opmærksom på det, fordi mine børn begyndte at få ømme arme og skuldre, da de havde haft deres iPads i 4-6 uger, siger Søren Smidt fra Odder.

Hans datter brugte ikke kun iPaden til at søge informationer med. Hun skrev også stil og forsøgte at lave indviklede regneopgaver på den.

- Jeg måtte nærmest tage den fra hende, så hun ikke ødelagde den i frustration over, at den fungerede så dårligt til matematikopgaven.

Mistanke fra engelsk undersøgelse

Internationalt er der endnu ikke forsket i, om iPads og andre små tabletcomputere kan give flere skader, men en engelsk undersøgelse viste dog, at kontorarbejdere oftere fik ondt i nakke, skuldre og ryg, hvis de arbejdede to timer eller mere derhjemme med skærmene.

- Før har vi haft musearme i stor stil fra computerarbejde, og så får vi pludselig her nogle børn med et værktøj, hvor ergonomien overhovedet ikke har været overvejet. Det synes jeg er bekymrende, siger Søren Smidt.

Endnu kan forskningen ikke give et klart svar til forældrene, for risikoen er ikke undersøgt.

Kiropraktor: Sæt grænser

Kiropraktor Johannes Højbjerg fra Aarhus mener, at tabletcomputerne er svære at skrive på, fordi skærme og tastaturer er små, men til gengæld giver de brugerne stor fleksibilitet og mulighed for at arbejde i mange forskellige stillinger, og det trækker i positiv retning.

- Jeg synes, at forældre og lærere i hvert fald ikke bør lade børnene skrive stil på deres iPads, og det er nok også klogt at sætte nogle grænser for, hvor længe eleverne må arbejde eller spille på dem, siger Johannes Højbjerg.

Facebook
Twitter