Børn risikerer smitte med farlig svine-bakterie på bondegårdsturen

Sundhedsstyrelsen fraråder ikke skoleklasser og institutioner at besøge bondegårde, på trods af risiko for smitte med farlig svinebakterie.

I juli måned blev 105 personer smittet med den resistente svinebakterie MRSA, hvilket er det højeste antal nogensinde. (Foto: © I juli måned blev 105 personer smittet med den resistente svinebakterie MRSA- hvilket er det højeste antal nogensinde., Scanpix)

Op mod hver anden svinebestand kan være smittet med den farlige MRSA-bakterie.

Og mens den multiresistente bakterie spreder sig, og flere personer uden kontakt med svin får bakterien, er der stadig tusindvis af børn og voksne, der kommer på bondegårdsbesøg.

En bondegård kan nemlig ifølge Sundhedsstyrrelsen fortsætte som besøgsgård, selvom smitten er konstateret i en svindebestand.

Og det bekymrer Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi. Han forsker i svinebakterien.

- Der er jo ingen tvingende grund til for børn at besøge svindebesætninger og slet ikke gårde med MRSA, siger han til Radioavisen.

Drop turene

Hans Jørn Kolmos opfordrer myndighederne til enten helt at stoppe besøgene eller i det mindste kræve, at gårdene er testet fri for smitte, før en skoleklasse eller en institution aflægger en bondegård et besøg.

- Ca. 20 procent af smittetilfældene finder vi jo hos personer, som slet ikke har noget at gøre med svinebestanden, siger han.

Fjernede regel der sikrede mod MRSA

Fra 2008 til 2012 måtte gårde med MRSA-bakterien ikke bruges som besøgssteder, men dette er blevet ændret.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen. Enhedschef Søren Brostrøm siger til Politiken:

- Man skal være i ret tæt og hyppig kontakt med inficerede svin for at blive bærer af MRSA CC398. Derfor fraråder vi ikke kortvarige besøg på besøgsgårde. Men hygiejnen skal selvfølgelig være i orden i besøgsstaldene.

Heller ikke Landbrug og Fødevarer, der arrangerer skolebeøg, har planer om at droppe gårdturene.

I juli måned fik 105 danskere at vide, at de er smittet med MRSA, der indtil videre har kostet fire personer livet herhjemme.

Personer svækket af sygdom eller deres høje alder kan dø af at blive smittet med MRSA.