Børn venter længere med at prøve øl og cigaretter

Efter flere år med tidlig alkoholdebut for børn, så drikker og ryger danske børn nu langt senere.

Noget tyder på, at lovgivning mod salg af øl og cigaretter til mindreårige har virket, viser nye tal. (© DR Nyheder)

I 1980'erne var det ni af ti 13-årige, som havde prøvet at drikke alkohol. Sådan var det også i 90'erne. Men de senere år har danske børns forhold til alkohol taget en skarp drejning. Det skriver Politiken lørdag.

Helt nye tal fra Københavns Kommune viser, at det nu er mindre end tre af ti børn i 7. klasse, som har prøvet at drikke en hel genstand.

Og det er 'vanvittig dejligt', mener Københavns børne- og ungdomsborgmester, Anne Vang (S): -Det betyder, at børn og unge er bedre i stand til at lære noget, fordi de ikke sidder og har tømmermænd eller har røget hash, siger hun til Politiken.

Unge udskyder rusen

Selvom det 'kun' er tal fra landets største kommune, er der tale om en bemærkelsesværdig tendens, mener Pernille Bendtsen, der forsker i unge og alkohol på Statens Institut for Folkesundhed. Tallene passer med den tendens og de undersøgelser, som instituttet arbejder med for hele landet. De seneste landsdækkende tal er fra 2010, men der er nye på vej.

Københavns Kommunes undersøgelse er en del af det såkaldte Københavnerbarometer. Hvert forår siden 2011 er alle 7.-9.-klasser blevet spurgt om forbrug af alkohol, cigaretter og hash. Og i alle tre tilfælde er forbruget dalet kraftigt - især for de yngste. Forbruget daler også for 9.-klasserne, men kun med få procentpoint.

Dermed dropper de unge ikke rusen helt - de udskyder den, forklarer Signe Ravn, der blandt andet forsker i risikokulturer blandt danske unge på SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd:

- Det tyder på, at denne her supertanker af en alkoholkultur faktisk kan ændre retning, siger Signe Ravn til Politiken.

Vi ligger stadig nummer etI 2004 blev der indført forbud mod salg af alkohol til unge under 16 år, og fra 2011 har man skullet være 18 år for at købe spiritus over 16,5 procent. I dag må man heller ikke ryge på skoler, arbejdspladser og restauranter.

Og det er netop i lovgivningen årsagen til den senere alkoholdebut skal findes, mener Pernille Bendtsen fra Statens Institut for Folkesundhed:

- Det har formentlig medvirket til, at der er sket et normskred. De unge, der ryger og drikker i dag, er nogle andre typer end for ti år siden. Alligevel skal vi ikke juble, for vi ligger stadig helt vildt højt internationalt som nummer ét, når det kommer til de 15-åriges druk. Men det ændrer ikke ved, at vi er inde i en spændende udvikling, siger hun.

Det er Signe Ravn enig i og peger over for Politiken på yderligere en forklaring: - De her unge er vokset op i en periode, hvor unges alkoholforbrug og -vaner er blevet debatteret utroligt meget. Det har formentlig påvirket dem og i særdeleshed forældrene. Tidligere har der eksempelvis været en idé om, at det var godt at lære at drikke derhjemme. Men den holdning er blevet skudt ned.

Facebook
Twitter