Børnechefer frygter for retssager efter udviklingen i Tønder

Forening for Børne- og Kulturchefer frygter for konsekvenserne, hvis misbrugte børn fører deres sag ved retten.

Børne- og Kulturchefforeningen ser med skepsis på, at der nu er en håndfuld erstatningssager på vej fra misbrugte børn, der føler, at kommunerne har svigtet dem i deres sagsbehandling.

Sådan lyder det fra foreningens formand Eik Møller, der kalder de varslede sager for "en ny tendens".

- Det bekymrer mig, hvis vi skal ind i det spor, for jeg kan frygte, at vores medarbejdere og vores ledere bliver rigtig bange for at tage handling i sager, hvor de bliver i tvivl om, at de efterfølgende står i en situation og har et personligt ansvar, siger han.

Risiko for at overreagere

Formanden frygter ligeledes, at man kan ryge over i den anden grøft og overreagere i nogle af sagerne.

- For at undgå at komme i fedtefadet risikerer man at overdrive sine indgreb for at være sikker på, at man ikke bagefter kan beskyldes for at have siddet passivt og set på, siger Eik Møller.

Søndag skriver Politiken, at den 19-årige pige i Tøndersagen vil sagsøge den daværende Løgumkloster Kommune og Tønder Kommune for at have svigtet hende groft som lille ved ikke at undersøge forholdene i hjemmet nøjere.

Flere sager på vej

Ifølge Børns Vilkår er der i alt en håndfuld erstatningssager på vej mod kommunerne. Organisationen håber, at sagerne, hvis de får medhold ved domstolene, kan danne præcedens og skabe en bedre sagsbehandling.

Samtidig kritiserer Børns Vilkår kommunerne for, at der er stor forskel på sagshåndteringen i de enkelte kommuner. Eik Møller tvivler imidlertid på, at man kan ensrette sagsbehandlingen.

- Jeg tror ikke på idéen med, at man kan regulere sig ud af det, siger han.

Hæv niveauet i kommunerne

Eik Møller pointerer, at han har stor forståelse og sympati for de pågældende ofre, der nu varsler at lægge sag an mod kommunerne.

Han mener dog, at der er taget initiativer i kommunerne for at forbedre sagsbehandlingen. Blandt andet ved de nye socialtilsyn samt Ankestyrelsen og Socialstyrelsens dialog med medarbejderne i kommunerne.

- Det kan hæve det generelle niveau i kommunerne og give nogle langt bedre sagsbehandlingsforløb, end det vi har været vidner til tidligere, siger han og slår fast:

- Der findes ingen garantier for, at vi ikke om en uge snakker sammen igen, og så har der været en forfærdelig enkeltsag.

/ritzau/

Facebook
Twitter