Børnedødelighed i Afrika er halveret

Børnedødeligheden i Afrika falder voldsomt. Den er halveret siden 1990, og vil med samme fart være halveret om ti år, forudser rapport.

På godt 20 år er børnedødeligheden i Afrika halveret, og den vil være halveret igen om ti år, forudses det i en rapport. (Foto: Alexander Joe © Scanpix)

I Senegal, Kenya og Rwanda er børnedødeligheden de senere år gået ned med over otte procent om året. Med den fart er børnedødeligheden atter halveret om under 10 år.

Udviklingen sker i udviklingslande over hele verden, men på det seneste er det voldsomme fald i børnedødeligheden for alvor ved at tage fart henover Afrika, skriver Kristeligt Dagblad.

I de fleste lande falder børnedødeligheden i dag dobbelt så hurtigt som i 1990'erne og de tidlige 00'er, viser en ny rapport fra initiativet Countdown to 2015 - et samarbejde mellem internationale eksperter, UNICEF, WHO, FN's befolkningsfond UNFPA, Red Barnet med flere.

Forbløffende nyheder

Udviklingen i Afrika går hurtigere end i Kina i de fremgangsrige tidlige 1980'ere.

- Det er forbløffende nyheder for alle, der stadig tror, at Afrika er nedsunket i bundløs fattigdom og død. Dét Afrika er hastigt ved at forsvinde, siger Michael Clemens fra Center of Global Development til The Economist.

Der kan ikke udpeges en enkelt årsag til, at færre børn dør. Faldet sker i alle dele af kontinentet, i små og store lande, og både i lande med høj økonomisk vækst og mere beskedne vækstrater.

Bistand er ikke afgørende

Heller ikke omfanget af udviklingsbistand ser ud til at være udslagsgivende. Det gør derimod en skønsom blanding af bedre politik, bedre ledelse, stabil økonomisk vækst og ny teknologi. Og så en række specifikke sundhedsforanstaltninger, især den øgede brug af imprægnerede myggenet mod malariamyg.

I Kenya, der har oplevet et større fald i spædbarnsdødeligheden end noget andet land, er brugen af imprægnerede myggenet steget fra otte procent af husstandene i 2003 til 60 procent i 2008.

Rwanda har siden 2005 haft et årligt fald i dødeligheden for børn under fem år på 9,6 procent. Det skyldes ikke mindst en stor indsats for at få kvinderne til at føde på hospitalet, en gratis landsdækkende sundhedsforsikring, og så et nyt smart sms-system, der sikrer hurtig og præcis hjælp til de fødende.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk