Juleferien er slut, mange af os skal tilbage på arbejde, og det betyder samtidig, at de helt små børn skal tilbage i daginstitutionerne.
Men ude i børnehaverne, vuggestuerne og dagplejetilbuddene er pædagogerne bekymrede.
Ifølge tal fra Statens Serum Institut var positivprocenten hos ansatte i aldersintegrerede institutioner, børnehaver, dagplejer og vuggestuer større end for sundhedspersonalet i ugen mellem den 20. til den 26. december.
Opgørelsen viser helt præcist, at positivprocenten blandt de testede vuggestueansatte var 7,47 procent, 5,87 procent for børnehaveansatte og 6,87 procent for ansatte i en integreret institution.
For sundhedspersonale var positivprocenten 2,32, og det taler sit tydelige sprog, mener Anne Grethe Rosenberg, der er formand i Bupl Østjylland, pædagogernes fagforening.
- Det er faktisk det samme, som der skete ved sidste nedlukning. Der kunne vi også se, at det var pædagogerne, der var frontpersonale, og de var faktisk mere udsatte end alle andre i Danmark.
- Faktisk bliver det næsten pædagogisk uforsvarligt, siger hun.
Anne Grethe Rosenberg opfordrer derfor politikerne og sundhedsmyndighederne til at tænke på hendes område, hvis der er nye restriktioner på tegnebrættet. Det kunne eksempelvis være at lægge en begrænsning for, hvor mange børn der må møde op.
- Eller muligheden for at lukke institutionerne, hvis der ikke er pædagoger nok til at tage sig af børnene, foreslår hun.
Ikke spændt på en god måde
Hos Holme-Rundhøj Dagtilbud lidt uden for Aarhus er man helt enig i, at situationen er problematisk.
Her fortæller dagtilbudsleder Mette Guldager, at hun er "spændt" på, hvordan smitten kommer til at udvikle sig i den kommende tid.
- Men det er hvert fald ikke en positiv spændthed. Vi kan se, at smittetallene er opadgående, og det er det både for personale og for de børn, som vi har med at gøre på dagtilbud, så jeg er spændt på, om børn og personale kommer raske tilbage, siger hun.
Det hører dog med til historien, at andelen af revaccinerede er noget højere hos eksempelvis hospitalsansatte end hos pædagogerne.
Ifølge tal, som Statens Serum Institut har trukket fra Sundhedsdatastyrelsen per 27. december, har 73,97 procent af de hospitalsansatte fået tredje stik. Til sammenligning er tallet 38,79 procent for de ansatte i børnehaver. I vuggestuer hedder tallet 33,11 procent.
Ekspert: Intet overraskende i tallene
Den samlede positivprocent for ansatte i institutioner var i perioden 20. til 26. december 6,52 procent, mens den i hele Danmark var 5,89.
Ifølge professor Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Afdeling for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, er der ikke rigtig noget overraskende i tallene. Det giver lidt sig selv, mener han.
- Jeg synes ikke, at tallene er overraskende, set ud fra det faktum at børn og unge er ofte smittede i øjeblikket, og hvis man arbejder med den gruppe, så er risikoen større for at blive smittet.
Mens Bupl opfordrer til eventuelle begrænsninger for antal af børn i institutioner, er det svært for Lars Østergaard at svare entydigt på, hvorvidt det er en god idé.
- Det afhænger af, hvad konsekvensen er af smittespredningen lige nu. Hvis vi kan holde smitten ude fra hospitalerne og sikre, at de - og andre vigtige samfundsfunktioner som børnepasning - fungerer, så er det jo ikke det store problem. Men hvis man gerne vil have reduceret smitten, så kan det da give god mening, at man begrænser antallet af personer, der er på et givet antal kvadratmeter, siger Lars Østergaard.