Børnehaven lukker kl. 17: Karina må løbe for at nå at hente sine børn

Daginstitutionernes korte åbningstider er en stor udfordring for mange forældre. Karina Andersens hverdag er under pres.

- Jeg tænker kun på, at jeg skal nå over og hente børnene. Det kører rundt i hovedet: 'okay om lidt har jeg en halv time til at hente dem to forskellige steder'.

Sådan beskriver 28-årige Karina Andersen sit daglige pres over at skulle nå at hente sine to børn, inden deres daginstitutioner lukker.

For hende er det nærmest umuligt at få hverdagen til at gå op.

Karina Andersen er butiksassistent i Kvickly i Hadsten og enlig mor, og ligesom mange andre forældre har hun store problemer med at få åbningstiderne i daginstitutionen til at passe med sine egne arbejdstider. Kommer afløseren bare fem minutter for sent, kan hun ikke nå at hente sine to børn.

- Det ville betyde meget for mig, hvis institutionen havde åbent længere, og jeg kunne tage lidt mere roligt af sted fra arbejde. Det er sådan lidt et overlevelsesmode, man kører i, siger hun.

Oplev en hel almindelig dag i Karina Andersens liv på fem minutter i videoen i toppen af artiklen.

Børnehaver bestemmer Kvicklys arbejdstid

En undersøgelse, som DR Nyheder har lavet blandt samtlige af landets kommuner, viser, at kun 311 ud af 3.281 kommunale og selvejende institutioner har åbent efter kl. 17.

Dansk Arbejdsgiverforening kritiserer åbningstiderne for at være ude af trit med det fleksible arbejdsmarked, og også Karina Andersens chef, Klaus Kjær-Sørensen, mærker effekten af de korte åbningstider:

- Det gør jo, at vores arbejdsplan skal indrettes efter, hvornår daginstitutionerne er åbne, og ikke efter hvornår det er, at butikken er åben.

- Konsekvensen er, at de medarbejdere, jeg har, som er kernemedarbejdere, ikke kan flyttes til yderpunkterne. De er låst fast, og det vil sige, at jeg skal kalde unge ind under 18 år og dermed give en - ikke en dårligere service - men i hvert fald ikke en ligeså kompetent service til mine kunder, siger han.

Hele dagen sætter DR og TV Avisen fokus på emnet, og vi vil gerne høre om dine erfaringer. Lav en video med din kommentar eller hvor du viser, hvordan din familie løser problemet, og læg den på DR Nyheders facebookside. Eller brug hashtagget #DRdinstemme.

Politikerne glemmer os

Når Karina Andersen får fri fra Kvickly kl. 16.15, har hun præcis tre kvarter til at handle ind og hente sine børn i to forskellige institutioner. Var det op til Karina Andersen, ville hun gerne gå ned i tid, men det er der ikke råd til, siger hun.

- Jeg har overvejet det for at få det hele til at hænge sammen, men jeg har simpelthen ikke råd til det. Det samme med en barnepige. Det kan umuligt hænge sammen for mig økonomisk.

Længere åbningstider ville gøre en kæmpe forskel, siger Karina Andersen. Blandt andet ville det kunne gøre hende mere fleksibel i forhold til sit arbejde. Den 28-årige mor håber derfor, at politikerne vil træde i karakter:

- Jeg synes, at politikerne skal kigge på, hvad der er vigtigst: Er det for eksempel vigtigt, at folk kan handle ind kl. 22 om aftenen? Hvis ikke, så kan daginstitutionerne bare beholde de åbningstider, de har. Men er det vigtigt, så skal vi også kunne få passet vores børn til kl. 22 om aftenen. Jeg er egentlig lidt chokeret over, at samfundet ikke følger med, siger hun.

DR Nyheder har fulgt Karina Andersen i en hel dag. Klik på videoen i toppen af artiklen, og se, hvordan det foregår, når hun får fri kl. 16.15, og skal nå at hente sine børn to steder inden kl. 17.

Facebook
Twitter