Børnehaver nægtes at lave særregler for mandlige pædagoger

Ligebehandlingsnævnet slår fast, at børnehaver ikke må opdele arbejdsopgaver efter køn.

Det er ikke tilladt at lave regler i børnehaverne som forskelsbehandler - fx at mandlige pædagoger ikke må hjælpe børnene med toiletbesøg og skiftning af ble og tøj. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Det er ikke tilladt for børnehaver at lave særlige regler for mandlige pædagoger. Det slår Ligebehandlingsnævnet fast i en afgørelse.

Sagen er rejst af Institut for Menneskerettigheder. Instituttet har konkret klaget over en børnehave. Her måtte mandlige pædagoger ikke hjælpe børnene med toiletbesøg og skiftning af ble og tøj.

Det oplyser nævnet i en pressemeddelelse.

- Nævnet vurderede, at børnehavens retningslinjer var udtryk for direkte forskelsbehandling på grund af køn, idet de mandlige ansatte blev behandlet ringere end deres kvindelige kolleger, skriver nævnet.

Sagen blev rejst sidste sommer. Dengang forklarede ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg fra Institut for Menneskerettigheder til Jyllands-Posten, at særreglerne havde offentlig interesse.

- Særreglerne er udtryk for en ubehagelig mistænkeliggørelse af mænd i daginstitutioner, og det ønsker vi at gøre op med, sagde hun til avisen.

Prøvesagen blev hilst velkommen af formanden for pædagogernes fagforening, Bupl.

Bupls formand, Elisa Bergmann, vurderede dengang, at mistroen til mandlige pædagoger er med til at holde mænd væk fra faget.

/ritzau/