Børnelæge dømt for journalfusk

Kvindelig læge fuskede med journalen efter behandling af lille dreng, som døde af en infektion.

En ung nyuddannet læge brød straffeloven, da hun tilbage i 2008 på Glostrup Hospital tilføjede oplysninger i en lille drengs journal.

Det fastslår Østre Landsret, som idømmer kvinden en dom på 30 dages betinget fængsel.

Momin Iftikhar var to år og ni måneder gammel og meget svækket, da han 8. marts 2008 blev indlagt akut på børneafdelingen i Glostrup.

Journaler var forskellige

Ud på aftenen døde drengen som følge af en infektion med gule stafylokokker i mave-/tarmkanalen, og det fik hans mor til straks at søge aktindsigt i hospitalspapirerne. De bestod blandt andet af to journaler, som afveg fra hinanden.

I papirjournalen optrådte værdier for puls, blodtryk og åndedrætsfrekvens, som ikke optrådte i den elektroniske journal.

Sidste år blev den ansvarlige læge ved Retten i Glostrup dømt for at have tilføjet oplysningerne i papirjournalen og at have skrevet en forkert tidsangivelse for, hvornår undersøgelse af puls, blodtryk og åndedræt skulle være foregået.

Det er den dom, som Østre Landsret nu har stadfæstet.

Målte ikke blodtryk

Lægens motivation var angiveligt, at hun ville undgå disciplinære konsekvenser, fordi hun ikke havde målt de pågældende værdier hos drengen. Derfor tilføjede hun oplysningerne om aftenen, men tidsbestemte dem til at være indføjet om eftermiddagen.

Da lægen over for sine kolleger hævdede, at drengens blodtryk havde været normalt, brød moren ind. Det forklarede hun tirsdag i landsretten.

- Hun har aldrig målt hans blodtryk. Jeg var hos ham næsten hele tiden, og ellers var hans far til stede, forklarede kvinden.

Tror ikke på lægen

Lægen hævder, at hun målte drengens værdier på et tidspunkt, hvor han var alene, men landsretten har på baggrund af morens og farens forklaring samt forklaringer fra det øvrige sygehuspersonale valgt ikke at tro på lægen.

Sundhedsstyrelsen har tidligere fastslået, at lægen burde have givet den dehydrerede dreng et væskedrop, og det udløser en næse til lægen.

Det paradokssale i sagen er, at lægen aldrig havde fået en straffesag på halsen, hvis ikke hun havde tilføjet de tilsyneladende opdigtede oplysninger i papirjournalen.

Facebook
Twitter