Børnerådet: Isolationsfængsling er aldrig godt for børn og unge

Formand for Børnerådet, Per Larsen, anerkender dog, at det i yderste konsekvens kan være nødvendigt at isolationsfængsle børn og unge under 18 år, som tilfældet er i den meget omtalte Kundby-sag.

Formand for Børnerådet, Per Larsen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Da en 15-årig pige fra Kundby torsdag blev varetægtsfængslet bag dobbelt lukkede døre ved Retten i Holbæk, var det ikke det eneste usædvanlige i sagen.

Den 15-årige pige blev også tildelt 14 dage i isolation i et arresthus blandt voksne kriminelle. Og det er et usædvanligt skridt.

Ifølge Rigsadvokaten redegørelse skete den seneste isolationsfængsling af børn og unge under 18 år helt tilbage i 2010.

Hos Børnerådet mener man ikke at børn skal sidde i isolation.

- Udgangspunktet for os er, at fængsler er et meget, meget dårligt sted for børn og unge under 18 år. Det kommer der sjældent noget godt ud af, siger formand for Børnerådet, Per Larsen.

Men Per Larsen anerkender, at det i helt særlige og alvorlige sager, kan forsvares.

- Når vi snakker varetægtsfængsling i meget alvorlige sager, så åbner retsplejeloven op for, at man kan putte børn i isolation i et almindeligt fængsel. Og det fornemmer jeg, uden at kende den aktuelle sag fra Kundby, er det, der er sket i den aktuelle sag, siger han, og fortsætter:

- Vi i Børnerådet er jo ikke blinde for, at der i den verden, vi lever i i dag, kan opstå situationer, hvor det er bydende nødvendigt med isolation. Men så længe vi kan begrænse det til et absolut minimum, og have for øje at det er den yderste løsning, må vi acceptere det.

Men for Per Larsen er det vigtigt at understrege, at alle undersøgelser viser, at når man udsætter børn og unge for isolation, er der stor risiko for at give dem varige mén på krop og sjæl.

- Børn bliver utrolig let påvirket af den voldsomme ensomhed og den isolation, de bliver sat i. Derfor kan de blive aldeles hårdt ramt på psyken, som ofte har en langtidsvirkning, og dels kan de få nogle destruktive tanker og blive inspireret til at begå selvskade, advarer Per Larsen.

- Det er ikke noget, vi ønsker at udsætte vores børn for, hvis ikke der er en eller anden meget nødvendig grund til det, siger han.

Kundby-sagen er omgæret af stor mystik, da hverken PET eller politiet vil udtale sig om indholdet i sagen grundet de dobbelt lukkede døre.

Den 15-årige pige skal sidde isolationsfængslet indtil 26. januar. Det samme gør sig gældende for den 24-årige syrienkriger, der også er anholdt i sagen.

Fakta om Kundby-sagen:

  • Den 13. januar var politi og bomberyddere på en adresse i Kundby ved Holbæk på Sjælland.

  • Den 14. januar blev en 15-årig dansk pige fra Kundby fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre ved Retten i Holbæk.

  • Hun blev efterfølgende varetægtsfænglset frem til 9. februar – i isolation frem til 26. januar.

  • Politiet har ikke fortalt, hvad hun er sigtet for, men ifølge TV2 blev hun anholdt og sigtet for besiddelse af sprængstoffer, prøvesprængning af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.

  • Den 14. januar om eftermiddagen blev en mand ifølgepolitiet anholdt i Østjylland.

  • Den 15. januar blev han efter et grundlovsforhør i Retten i Holbæk varetægtsfængslet frem til 9. februar - i isolation frem til 26. januar. Hvad han er sigtet for vides ikke.

  • Ifølge DR Nyheders oplysninger, er der tale om en 24-årig tidligere syrienkriger, som har haft kontakt med den 15-årige over sociale medier.

Facebook
Twitter