Børnevideo misbrugt på YouTube: 'Vores datter har grædt meget i dag'

En video af Benni og Dianne Bertelsens datter er blevet misbrugt af pædofile.

En video af Benni og Dianne Bertelsens datter, der hopper på trampolin, er blevet misbrugt på YouTube.

Hos familien Berthelsen i Ejstrupholm i Midtjylland er der tit gang i havetrampolinen, hvor de to døtre hopper løs.

Pigerne er vilde med springgymnastik, og de lægger indimellem videoer på YouTube, så venner og familie kan følge med i deres hobby.

Selv om forældrene Benni og Dianne Bertelsen for det meste ser døtrenes videoer igennem, inden de lægger dem online, havde de aldrig forestillet sig, at videomaterialet kunne blive misbrugt af folk med pædofile tilbøjeligheder.

Men som det er kommet frem for nylig, er YouTubes tjeneste gennem længere tid blevet udnyttet af pædofile, som systematisk finder frem til videoer, hvor mindreårige medvirker.

Ved blandt andet at indsætte tidskoder i kommentarsporet, linker de pædofile til bestemte steder i videoerne, hvor børn for eksempel optræder i undertøj eller i bestemte stillinger - det kan for eksempel være i forbindelse med gymnastik.

Netop den form for misbrug viser sig ved en video, hvor Benni og Dianne Bertelsens yngste datter på otte år hopper med sin storesøster på trampolin. I kommentarsporet til videoen har de anonyme pædofile brugere noteret præcis det øjeblik, hvor man i et kort sekund ser lillesøsterens underbukser.

Forældrene blev først klar over det, da Politiken gjorde dem opmærksom på misbruget af videoen.

DR Nyheder har talt med forældreparret, som er rystede over, at pædofile har udnyttet døtrenes video.

- De har altid fået at vide, at de skal passe på, hvad de lægger op, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at sådan noget kunne ske, siger Benni Bertelsen.

- Det er mærkeligt, at det findes. På en uskyldig film, som de har lavet en sommer ude i haven, siger moren, Dianne Bertelsen.

Ærgerligt at begrænse børn

Forældrene fortæller, at de er kede af, at de nu bliver nødt til at begrænse deres børn, som ellers synes, det er sjovt at dele videoer, hvor de laver gymnastik eller danser.

- Vi har nogle børn, der går meget op i springgymnastik, og de bruger meget tid på at lave danseserier og trampolinspring. Det hygger de sig med at lægge på YouTube, så andre kan se det. Det er rigtig ærgerligt, at børn skal bremses i at få lov til at lave sådan noget, fordi der sidder nogle og drejer det til noget andet, siger faren.

Dianne Berthelsen fortæller, at de fremover bliver nødt til at bede døtrene om at tage bukser på, når de hopper på trampolinen, og så vil forældrene være grundige med at kigge alt videomateriale igennem, inden det kommer på nettet.

Efter familien fandt ud af, hvordan videoen er blevet misbrugt, har forældrene taget en snak med deres datter, som har været meget påvirket af situationen.

- Vores datter har haft stor skyldfølelse, fordi hun har tænkt på, om hun har gjort noget forkert, og hun har grædt meget i dag. Det er grotesk, at ens børn nærmest skal blive ødelagt af det her, siger Benni Bertelsen.

Forældrene vil i fremtiden bruge længere tid på at kigge døtrenes videoer igennem, inden de kommer på nettet.

YouTube vil gribe ind

I går kom det frem, at YouTube har lukket 400 kanaler og deaktiveret kommentarfunktionen på millioner af videoer, hvor mindreårige optræder. Det skete, efter at YouTube-brugeren Matt Watson delte en video, hvor han afslører, hvor hvordan pædofile systematisk udnytter videoer, som mindreårige er med i. Hans video er blevet set over 2,5 millioner gange.

YouTube skal blive bedre til at opdage den slags og lignende sager. Det erkender Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef hos Google, som ejer YouTube:

- Den her sag er udtryk for en afskyelig adfærd, som er lodret imod, hvad vi står for. Og det er ikke noget, vi vil finde os i. Udgangspunktet er, at brugere får anbefalinger på Youtube, og det er i sig selv udmærket. Men vi skal være bedre til at se de mønstre, der ligger i anbefalingerne, og når nogen udnytter platformen til skumle hensigter, siger Jesper Vangkilde i et interview i programmet 'Mennesker og medier' på P1.

Facebook
Twitter