Børns Vilkår advarer om alt for strikse SoMe-regler i familien

Børnetelefonen hører ofte om krænkelser på nettet, som børn ikke tør fortælle om til deres forældre.

Debatten om børn og unges forbrug af sociale medier er efter jul blevet rejst af børne- og socialminister Mai Mercado (K), der opfordrer forældrene til at sætte grænser. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Far og mors skrappe regler for brug af sociale medier kan have den uheldige effekt, at børn og unge skjuler det, hvis de oplever krænkelser på sociale medier som Facebook og Snapchat.

Sådan lyder advarslen fra organisationen Børns Vilkår i forlængelse af den debat om danske familier og sociale medier, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) har startet i juleferien.

- Det kan blive et problem, når de unge oplever noget på nettet, som de ikke tør at fortælle til deres forældre. Vi hører ofte, at det går ud over tilliden i familien, hvis reglerne bliver for stramme, fortæller børnefaglig konsulent Charlotte Smerup.

Rådgiverne på Børnetelefonen får hvert år op til 45.000 opkald. Og stadig flere af dem handler om mobning, chikane og seksuelle krænkelser på nettet.

I 2014 registrerede Børns Vilkår 72 opkald alene om seksuelle krænkelser - herunder grooming, billeddeling og afpresning. I 2016 var antallet 161.

- Det kan for eksempel handle om, at nogen har videredelt et billede af den unge, som så ringer til Børnetelefonen og siger 'jeg vil hellere dø, end at mine forældre får det at vide', fortæller Charlotte Smerup.

Vigtigt at få stoppet groomere

I nogle af de alvorligste tilfælde bliver børn og unge kontaktet på nettet af pædofile, der 'forfører' dem med smiger og virtuelle gaver.

Ofte har den såkaldte groomer sikret sig for eksempel billeder eller chatlogs, som gør, at barnet eller den unge ikke tør at fortælle det til nogen.

- Der er det rigtigt vigtigt, at de unge får hjælp fra deres forældre. Og så er det ret uheldigt, hvis de ikke tør at fortælle dem, hvad de har oplevet, siger Charlotte Smerup.

Ifølge DR Medieforskning viser tal fra Kantar Gallup Social Media Life, at 85 procent af de unge mellem 12 og 19 år er på Facebook hver uge. Knap 80 procent bruger det sociale medie Snapchat, hvor man kan dele billeder med sine følgere.

De unges medieforbrug bekymrer børne- og socialminister Mai Mercado (K), der i dag er kommet med en opfordring til, at forældre tager en snak med deres børn om deres medieforbrug.

Og det er fornuftigt, lyder vurderingen fra Børns Vilkår. Børn og unge vil nemlig grundlæggende gerne have deres forældre til at sætte grænser for dem.

Teenagere vil have medindflydelse

Det er helt naturligt at sætte konkrete grænser for børns skærmtid, siger Charlotte Smerup. Men når børnene bliver teenagere, forlanger de medindflydelse på beslutningerne.

- Hvis man som forælder tilbyder dem, at de kan være med til at lave et sæt regler, som også gælder for de voksne, så gætter jeg på, at de fleste teenagere vil kunne komme med et rimeligt bud, siger Charlotte Smerup.

Forfatter og journalist Lykke Møller Kristensen, der rådgiver om familieliv og digitale medier, oplever, at mange forældre gerne vil lave SoMe-regler. Men de har svært ved at få det gennemført, når det kommer til stykket.

- Nogle tror ikke, deres børn vil komme galt afsted eller kunne finde på at gøre noget forkert. Andre tror, det kræver meget viden om sociale medier for at kunne lave regler. Og mange føler, at de overskriver en grænse for privatlivets fred, fortæller hun.

Helt konkret laver man gode regler om sociale medier ved at tale mere om dem og ikke tage for givet, at børn og unge selv kan regne den ud, lyder et råd fra Lykke Møller Kristensen.

- Børn og unge skal have mindst lige så megen rådgivning og opdragelse, som vi giver dem i andre henseender. For eksempel når de er sociale i skolegården eller sammen med deres venner, møder fremmede på gaden.

Børns SoMe-liv begynder tidligt

Det er vigtigt at påvirke børnene tidligt, siger Lykke Møller Kristensen.

Børns færden på sociale medier bliver grundlagt allerede, når de begynder at sociale platforme som for eksempel MovieStarPlanet, spiller FIFA online eller Minecraft.

Her er de også sociale med andre og oplever både hårdt sprog, mobning og grooming.

- Ofte udvikler børnenes brug og færden sig på et tidspunkt, hvor vi end ikke aner det, fordi man tror, Facebook og Instagram er de rigtige sociale medier, siger Lykke Møller Kristensen.

Mange børn har profiler på sociale medier, uden at deres forældre ved det. Eller også har de en ekstra profil, hvor de har blokeret deres forældre, så de ikke opdager det.

Derfor er det vigtigt som forælder at undgå at skabe afstand med fordomme og hovedrysten af børn og unges fokus på for eksempel likes, understreger Lykke Møller Kristensen.

- Det er normalt at være optaget af andre, af likes og af hurtige snaps. Og man bevæger ikke børn og unge ved at skabe afstand. Derimod kan man bevæge dem ved at vise interesse og forståelse.

FacebookTwitter