Børns Vilkår: Godt at Socialtilsynet reagerer på sigtelse for videodeling

Børneorganisationen er enig i, at der er grund til alvorlig bekymring i sagen om Jaleh Tavakolis plejedatter.

Jaleh Tavakoli har nu 14 dage til at komme med indsigelser mod tilsynets agtelse om at fjerne hendes godkendelse som plejemor (arkivfoto). (Foto: FLINDT PEDERSEN RASMUS)

Det er berettiget, at Socialtilsynet åbner op for at fjerne debattør Jaleh Tavakolis godkendelse som plejemor, fordi hun er sigtet for at dele en video fra Marokko, hvor en kvinde bliver slået ihjel.

Det siger Børns Vilkår.

Socialtilsyn Østs varsling om, at man agter at fjerne godkendelsen, er ellers blevet kritiseret af både politikere og samfundsdebattører.

Det kan nemlig betyde, at Jaleh Tavakolis otte-årige plejedatter bliver fjernet fra den familie, hun har boet i, siden hun var spæd.

- Jeg synes, det er godt, at tilsynet reagerer, siger juridisk seniorrådgiver hos Børns Vilkår, Ingrid Hartelius Dall.

- Moren har jo ikke bare delt en video, hun har delt en video, som gør, at hun er sigtet for en overtrædelse af straffeloven, som kan give flere års fængsel. Det er ikke noget, man skal kigge let på.

Sigtet - ikke dømt

Jaleh Tavakoli erkender at have delt videoen.

Men noget af det, som flere af Jaleh Tavakolis støtter lægger vægt på, er, at hun hverken er tiltalt eller dømt for at dele videoen fra Marokko, men blot sigtet.

DR Nyheder ville gerne have spurgt Socialtilsyn Øst om, hvorfor en sigtelse er nok til at fjerne en godkendelse fra en plejefamilie, men det har ikke været muligt.

Børns Vilkår er dog enig i, at en sigtelse kan være tilstrækkelig til at overveje godkendelsen.

- Moren er jo ikke dømt endnu, hun er alene sigtet, men det er en meget alvorlig sigtelse, og man kan være i tvivl om, hvorvidt familien ville blive godkendt, hvis de i dag søgte om at blive plejefamilie, siger Ingrid Hartelius Dall.

Hun understreger, at det er svært for hende at vurdere, hvad man bør gøre i den konkrete sag, fordi hun ikke har set sagens samlede akter.

Juristen minder desuden om, at Socialtilsynet endnu kun har tilkendegivet en agtelse, og at Jaleh Tavakoli har mulighed for at gøre indsigelser mod tilsynets hensigt om at fjerne plejedatteren.

Zornig: Sæt dig i pigens sted

En af dem, der har delt sin støtte til Jaleh Tavakoli og hendes familie på Facebook, er tidligere formand for Børnerådet og stifter af Huset Zornig, Lisbeth Zornig.

Hun underviser plejefamilier i flere kommuner og har aldrig hørt om en lignende hændelse.

Lisbeth Zornig mener ikke, at Jaleh Tavakoli burde have delt videooptagelsen af drabet på kvinden i Marokko, men synes, at Socialtilsynet glemmer den otte-årige pige.

- Prøv at sætte dig ind i at være otte år igen og vokse op i en familie, og så skulle fjernes. I pigens optik, er det her jo hendes mor, siger hun.

Agterskrivelsen fra Socialtilsynet giver anledning til eftertanke hos Lisbeth Zornig selv.

- Er jeg så også en dårlig forælder og skader jeg også mit barn? Jeg er jo dømt menneskemugler, og mig bekendt var der ingen, der satte spørgsmålstegn ved min forælderrolle, siger hun.

Lisbeth Zornig blev dømt for menneskesmugling i 2016 efter at have givet en syrisk familie et lift til Sverige.

Må man blande sig?

Det er ikke udelukkende på grund af Jaleh Tavakolis deling af drabsvideoen, at Socialtilsynet agter at fjerne hendes godkendelse som plejemor.

Det er også, fordi hun er aktiv i den offentlige debat, skriver tilsynet i orienteringsbrevet til debattøren.

- Socialtilsynet lægger i vurderingen af sagen endvidere vægt på, at det kan være problematisk for jeres plejebarn, at du, Jaleh, sigtes for en alvorlig lovovertrædelse som følge af din deling af videoen som et led i din deltagelse i den offentlige debat. Det er en diskussion og nogle overvejelser, som et barn ikke har glæde af at være involveret i – og ved at du gør det offentligt, vurderer vi, at du tvinger dit plejebarn ind i spørgsmålet, skriver tilsynet.

Formuleringen får Lisbeth Zornig til at kalde tilsynet "debatpoliti", og hun mener, at det rejser debat om, hvor meget og hvad plejeforældre må blande sig i.

Den del af kritikken er Børns Vilkår enig i, siger juridisk seniorrådgiver Ingrid Hartelius Dall.

- Jeg tænker, at der er tale om en konkret bekymring, men jeg tænker ikke, at det at deltage i den offentlige debat og bruge sin i øvrigt grundlovssikrede og menneskeretlige ytringsfrihed bør have nogen betydning.

Jaleh Tavakoli og hendes mand har nu to uger til at komme med indsigelser mod tilsynets beslutning, inden de to parter skal mødes til et dialogmøde i sagen.