Børns Vilkår om Slagelse-dom: Glade og lettede på søstrenes vegne

Slagelse-sagen var ifølge direktør hos Børns Vilkår principiel, fordi svigtet var så groft.

Direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, er glad for dommen. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

- Hvis man ikke kunne få kommunen dømt i den her sag, kan man ikke få nogen kommuner dømt i sager om kommunalt omsorgssvigt.

Sådan lyder det fra Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, efter dommen er faldet i sagen, hvor Slagelse Kommune var anklaget for omsorgssvigt.

Han er glad for, at retten har besluttet at dømme til fordel for de tre anbragte søstre, der var blevet udsat for omsorgssvigtet.

Pigerne var fra 1999 og flere år frem anbragt hos en plejefamilie, hvor de blev misbrugt. Ifølge Østre Landsret modtog den sydsjællandske kommune flere forskellige indberetninger, der burde have givet anledning til, at kommunen greb ind.

De tre søstre skal nu have erstatning på 300.000 kroner tilsammen.

- Jeg er utroligt glad og lettet på søstrenes vegne over, at de har fået medhold. Det har de fortjent, siger Rasmus Kjeldahl.

Dom kan blive vigtig for lignende sager

Kommunen har gennem hele sagen argumenteret med, at sagen var forældet. Men Østre Landsret slog fast, at menneskerettigheder går forud for dansk lov.

Det kan vise sig at blive vigtigt for fremtidige sager, som Børns Vilkår kender til.

- Var kommunen kommet afsted med det, ville det have gjort stort set alle de sager, vi kender, forældede, fordi det normalt tager en del år at samle modet og styrken til at tage denne type sager op mod myndighederne, siger Rasmus Kjeldahl.

Også hos Socialpædagogerne er der begejstring for, at der nu er placeret et ansvar hos Slagelse Kommune. Men ifølge formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen, er det vigtigste stadigvæk, at kommunerne fokuserer på at lave ordentlig sagsbehandling.

- Denne dom må ikke betyde, at vi skal holde op med at arbejde på at få kommunerne til at overholde loven. Man kan ikke betale sig fra dårlig sagsbehandling, siger Benny Andersen.