Børns Vilkår slår alarm: Flere børn har det psykisk dårligt

Sidste år havde Børne-telefonen over 12.000 opkald om psykisk mistrivsel. "Alarmerende", siger Børns Vilkår.

Hos Børnetelefonen oplever man tusinder af opkald hvert år, der omhandler psykisk mistrivsel. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Jeg skærer i mig selv, og det sårer alle dem omkring mig.

Sådan skriver en 14-årig pige til Børnetelefonens brevkasse. Og hun er ikke alene.

Et stigende antal børn kæmper med psykisk mistrivsel, og det kan mærkes, lyder det fra Børns Vilkår, der står for Børnetelefonen.

Her kan børn og unge ringe for at tale med en voksen og få rådgivning.

Sidste år handlede 12.205 af samtalerne om psykisk mistrivsel, lyder det i en ny rapport fra Børns Vilkår og Trygfonden, der netop er blevet offentliggjort.

- Op mod en fjerdedel af samtalerne handler nu om psykisk mistrivsel. Det er alarmerende højt og en helt ny udvikling, som vi ikke har set tidligere i Børnetelefonens historie, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

- Det kan ikke være rigtigt, at så mange børn har det skidt og tænker på selvmord, selvskade eller har angstfald, siger direktøren.

Børn føler sig overset

Ifølge Børns vilkår kan man ikke pege på en enkeltårsag, der kan forklare den negative udvikling for børnenes mentale sundhed. Men det går værre end for blot 5 eller 10 år siden, siger Rasmus Kjeldahl.

- Der sker noget, når man kommer til verden i dag, som gør, at ikke alle børn får den nødvendige opmærksomhed fra voksne, siger han.

Her kan forældres fokus på arbejdsmailen på ipad'en eller Facebook på telefonen være en del af problemet, påpeger direktøren.

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at børn føler sig allermest ensomme, når forældrene er der, men ikke har opmærksomheden på børnene, siger han.

Forældres fokus på skærmen er ikke hele forklaringen, men den kan være med til at forhindre, at børn får den nødvendige stimulering, hvilket kan give psykiske problemer for børnene senere hen i livet, siger Rasmus Kjeldahl.

- På mange måder kommer vores børn lidt dårligere fra land, end de tidligere gjorde, og det rammer en gruppe børn, som måske er mere sårbare end dem, der klarer sig godt i det moderne samfund, siger han.

Efterlyser løft hos institutioner

Der er også god grund til at kigge på institutionernes rolle i udviklingen, mener man hos Børns Vilkår.

- Institutionerne er blevet presset enormt hårdt. Der er langt flere børn per voksen end der var for bare få år siden, og det gør i sig selv, at børn får dårligere forudsætninger for at udvikle sig socialt og psykisk, fordi de får for lidt voksentid, mener Rasmus Kjeldahl.

Skal man vende udviklingen er der behov for indsatser tidligt i barnets liv, siger han.

I rapporten foreslår man også, at pædagoger, lærere og andre fagfolk, som er en del af børnenes hverdag skal have et uddannelsesløft, så de bliver bedre til at hjælpe børn, der rammes af skilsmisse i familien.

- Vi skal være gode til at se de her livskriser og sætte ind over for dem, fordi det er lige netop der, at udviklingen for et ungt menneske kan blive skubbet i den forkerte retning, lyder det fra Rasmus Kjeldahl.

- Vi er simpelthen nødt til at sætte ind for børnenes skyld og for hele samfundets skyld.