Bofællesskab kan forhale demens

85.000 lever med en demenssygdom, de fleste kommer på plejehjem, men demente kan have stor gavn af at bo sammen med andre i samme situation.

Der bliver drukket kaffe og talt 'sort' i Danmarks første bofællesskab for demente 'Stedet' på Frederiksberg. Beboerne føler sig trygge her, siger lederen Anna-Lise Pluszek, som mener, at tryghed og aktiviteter kan være med til at forhale sygdommens fremskriden.

85.000 lever med en demenssygdom, og det antal ventes at blive næsten fordoblet i 2040. Langt de fleste får plads på et almindeligt plejehjem, men nogle få har mulighed for at flytte sammen i Danmarks første bofællesskab for demente.

Lederen af 'Stedet' på Frederiksberg, Anna-Lise Pluszek kaldet Bibi, er ikke i tvivl om, at samværet har betydning.

- Jeg er fuldt overbevist om, at alt det gode, vi kan give dem i form af oplevelser og samvær, det hjælper dem og kan være med til forhale sygdommens fremskriden.

Tryghed og mad

Erfaringerne fra bofællesskabet er ikke videnskabeligt dokumenteret, dertil er 'Stedet' for nyt, men beboer Karin Friberg er helt enig med Bibi.

- Jeg er faldet til ro efter, at jeg er kommet her, siger 76-årige Karin Friberg, der flere gange må lede efter ordene.

Både hendes mor og to brødre fik Alzheimers, så det var et hårdt slag, da hun selv fik diagnosen.

- Men jeg synes, jeg klarer mig helt godt. Det betyder også meget, at man er tryg og får mad. Det har betydning for, at man kan holde status i hjernen og ikke blive værre, mener Karin Friberg.

Taler sort sammen

'Stedet' er også et værested for demente, som endnu bor hjemme. Der bliver spillet bordtennis, drukket kaffe og hygget i sofaerne.

- Vi tager også på ture, i biografen, i teatret og på rejser. De husker det godt nok ikke bagefter, fem minutter efter er alt glemt, men de har fornemmelsen af, at de har oplevet noget godt og er glade. Og når vi tager billedalbummet frem, så kan de huske det hele igen, fortæller Bibi.

- Nogen gange kan man tænke 'hold da op', de taler sort, men de hygger sig sammen og er trygge, og det er det vigtigste, mener lederen af 'Stedet'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk